Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiAntić: Ne bi bilo dobro uvođenje akciza na struju

Antić: Ne bi bilo dobro uvođenje akciza na struju

BEOGRAD, Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je da ne vjeruje da će biti uvedene akcize na struju u Srbiji.
“Ministarstvo rudarstva i energetike nije nosilac bilo kakve inicijative vezano za uvođenje akcize za električnu energiju. Mi imamo jednu potpuno jasnu, stručnu dimenziju zbog čega tako nešto nije dobro”, rekao je on juče novinarima.
Antić je rekao da ne vjeruje da postoje ozbiljni planovi za uvođenje akciza na struju.
“Ne verujem da je to deo bilo kakvih ozbiljnih planova, više verujem da je reč o medijskoj spekulaciji“, rekao je ministar rudarstva i energetike.
Beogradska štampa prenjela je prošle sedmice da je Vlada Srbije pripremila nacrt zakona koji predviđa uvođenje akciza na struju i sva bezalkoholna pića, izuzev mineralnih voda.
Akciza na struju, prema pisanju Blica, trebalo bi da se naplaćuje od 1. aprila naredne godine, po završetku grejne sezone, a još nije odlučeno koliko će iznositi taj porez, ali bi trebalo da bude između 10 i 15 odsto.
Akciza na struju će, dodaje se, biti uvedena umjesto klasičnog poskupljenja struje, koje je najavljeno za proleće 2015. godine.
Od 1. januara 2015. svi potrošači u Srbiji imaće mogućnost da biraju ko će ih snabdjevati strujom.
Struja u Srbiji posljednji put je poskupela 1. avgusta 2013, i to 10,9 odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu.
Nakon poskupljenja prosječna cijena jednog kilovat-sata za domaćinstva, bez uračunatog poreza na dodatu vrijednost (PDV) iznosi 6,148 dinara, a za industriju 5,854 dinara. Beta

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti