Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasGetinger: Nastavljamo investirati u modernizaciju proizvodnje

Getinger: Nastavljamo investirati u modernizaciju proizvodnje

BANJALUKA, Generalni direktor Rafinerije nafte u Brodu Andrej Getinger rekao je da je u proteklih šest godina za osavremenjivanje postojećih i izgradnju novih proizvodnih kapaciteta rafinerije realizovan 261 milion evra direktnih investicija.

Getinger je naglasio da rezultati u prethodnih šest godina ne bi bili postignuti bez velikih investicija ruske kompanije “Zarubežnjeft”.

On je rekao da poboljšanje proizvodnog procesa u Rafineriji nafte u Brodu nastavlja da bude glavni poslovni cilj ovog preduzeća.

On je naveo da ova rafinerija nafte danas ima oko 1.200 zaposlenih. “Prema statističkim podacima, u gradu od 7.000 stanovnika svaki šesti stanovnik radi u Rafineriji nafte”, rekao je Getinger za “Glas Srpske”.

On je rekao i da je 2009. godine puštanjem u rad postrojenja za hidrokreking započeta proizvodnja dizel-goriva u skladu sa “evro 5” standardima, te da je vođeno računa o svim ekološkim normama i zakonima koji važe u BiH.

“Dovoljan pokazatelj je to što se goriva proizvedena u Rafineriji nafte u Brodu uspješno plasiraju na tržište BiH, balkanskog regiona i Evrope”, kaže Getinger.

On je dodao da, osim motornih goriva evro-standarda, paleta proizvoda obuhvata i lož ulje – mazut, tečni naftni gas, sve vrste bitumena, ali i BUS – sirovinska osnova za bazno ulje koja predstavlja osnovnu komponentu za izradu motornih ulja u Rafineriji ulja Modriča.

On je rekao da se od ponovnog pokretanja Rafinerije nafte svi postavljeni zadaci u vezi sa rekonstrukcijom i modernizacijom Rafinerije vrše prema planu.

Getinger je istakao da je u proteklih godinu dana izvršena rekonstrukcija transformatorske stanice i da su u završnoj fazi radovi na rekonstrukciji vakum-sistema i modernizacija sistema upravljanja proizvodnim procesima.

“Samo rekonstrukcija vakuum-sistema omogućiće uštedu od oko milion evra na godišnjem nivou”, ističe Getinger.

On je kao prioritete u narednoj godini naveo modernizaciju katalizatorskog sistema na postrojenju za hidrodesulfurizaciju, što će, omogućiti smanjenje sadržaja sumpora u dizel-gorivu i puštanje u rad postrojenja za dodatno prečišćavanje emisionih gasova.

Getinger je opovrgao sve informacije o zatvaranju Rafinerije nafte Brod i naglasio da je Upravni odbor kompanije “Zarubežnjeft” odobrio strateški plan razvoja za period 2014-2018. godina, što potvrđuje namjeru daljeg nastavka poslovanja na prostoru BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti