Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasMoskva odustaje od "Južnog toka"

Moskva odustaje od “Južnog toka”

ANKARA, Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da Rusija ne može nastaviti sa projektom “Južni tok” ako se tome protivi EU.

Putin je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim predsjednikom Tajipom Erdoganom, konstatovao da Evropska komisija oklijeva da odobri projekat koji predviđa snabdijevanje južne Evrope gasom preko Bugarske, zaobilazeći Ukrajinu, prenosi Rojters.

“Ako Evropa ne želi da provede projekat `Južni tok` onda projekat neće biti proveden”, kaže Putin.

Agencija “Sputnjik” javila je da je Putin rekao da Rusija ne može početi gradnju na moru dok ne dobije dozvolu od Bugarske.

“Imajući u vidu činjenicu da još nismo dobili dozvolu Bugarske smatramo da Rusija ne može nastaviti sa primjenom ovog projekta pod ovim uslovima”, rekao je Putin.

On je naveo da je odluka donesena, imajući u vidu stav Evropske komisije, koja ne promoviše projekat, te potvrdio da je upravo dobijena dozvola od vlasti u Holandiji.

Putin je rekao da će Rusija smanjiti cijenu gasa Turskoj za šest odsto, počevši od naredne godine, a saglasio se da ta zemlja dobije dodatnih tri milijarde kubnih metara gasa.

On je dodao da je Rusija potencijalno spremna da izgradi gasno postrojenje na tursko-grčkoj granici s ciljem snabdijevanja Evrope gasom da bi se nadomjestio gubitak “Južnog toka”.

Prošle godine, Turskoj je prebačeno 13,7 milijardi kubnih metara gasa preko “Plavog toka”.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti