Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasAntić: Beograd još bez zvaničnog obavještenja

Antić: Beograd još bez zvaničnog obavještenja

BEOGRAD, Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da još nema zvaničnog obavještenja o odustajanju ruskog “Gasproma” od projekta gasovoda “Južni tok”.

Antić je ocijenio da “ne treba razmišljati pesimistički, već treba sačekati da nam dani i nedjelje pred nama, pokažu kakva će biti sudbina `Južnog toka`”.

“To je projekat koji je izuzetno važan za Srbiju. Ja moram da konstatujem da predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin nije u Turskoj rekao ništa drugo nego prije izvjesnog vremena u Beogradu”, rekao je Antić za Televiziju B92.

On je podsjetio da je Putin krajem oktobra u Beogradu rekao da “budućnost projekta `Južni tok` zavisi od dogovora sa zemljama EU”.

Na pitanje da li Srbija ima alternativne planove za snabdijevanje gasom, ukoliko ne bude izgrađen “Južni tok”, Antić je odgovorio da Srbija već ima takve planove, poput nastavka izgradnje gasne interkonekcije sa Bugarskom, od Niša prema Dimitrovgradu, za šta su predviđena sredstva u budžetu za 2015. godinu.

“Riječ je o dvostranoj gasnoj konekciji sa Bugarskom, a omogućiće povezivanje sa gasovodima koji se grade prema Grčkoj, i od Azerbejdžana prema Evropi”, objasnio je Antić.

Generalni direktor ruske kompanije “Gasprom” Aleksej Miler rekao je da je projekat gradnje gasovoda “Južni tok” “mrtav”, nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin kao razloge naveo prepreke koje je istakla EU. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti