Utorak 28. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCeh obustave Južnog toka 2,5 mlrd €

Ceh obustave Južnog toka 2,5 mlrd €

MOSKVA, Direktni gubici evropskih kompanija od zamrzavanja projekta Južni tok dostići će 2,5 milijardi evra, proizilazi iz materijala kompanije Saut strim transport.

Japanske kompanije izgubiće narudžbine za 320 miliona evra, što će ukupne gubitke stranih kompanija dovesti do najmanje 2,82 milijarde dolara, prenio je Tas.

Kako je ranije objavila ruska agencija, njemačka firma Juropajp izabrana je za isporučioca 50 odsto narudžbina za isporuku cijevi za prvu liniju Južnog toka vrijednosti 500 miliona evra.

Japanski konzorcijum Marubeni-Itoću i Sumimoto dobio je narudžbine za 40 odsto cijevi za drugu liniju projekta na sumu od 320 miliona evra.

U martu je kompanija Saut strim transport zaključila ugovor za postavljanje prve linije Južnog toka sa italijanskim preduzećem Saipem, ćerkom firmom energetske kmopanije ENI, koje je bilo izvođač radova na postavljanju cjevovoda za projekte Plavi tok i Sjeverni tok. Vrijednost tog ugovora je bila dvije milijarde evra.

U aprilu je Saut strim transport zaključio ugovor o izgradnji druge linije morskog dijela gasovoda Južni tok sa švajcarskom kompanijom Olsis grup za radove na polaganju cijevi u dubokoj vodi, kao i sa Saipemom za pružanje usluga za obezbjeđenje izgradnje. Cijena tog ugovora nije objelodanjena. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti