Subota 4. Februar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasDimitrov: Taktički potez Putina sa Južnim tokom

Dimitrov: Taktički potez Putina sa Južnim tokom

SOFIJA, Odluka Rusije da odustane od projekta gradnje gasovoda “Južni tok” i preusmjeri pažnju prema Turskoj samo je još jedan taktički potez predsjednika Vladimira Putina, rekao je zamjenik predsjedavajućeg bugarske komisije za energetiku Martin Dimitrov.

Dimitrov je komentarisao Putinovu jučerašnju izjavu da Rusija ne može da nastavi gradnju “Južnog toka” ako se tome protivi EU.

Putin je izjavu dao nakon sastanka sa turskim predsjednikom Tajipom Erdoganom u Ankari.

Dimitrov je istakao da Rusija ni na koji način neće odustati od “Južnog toka” i da je to Putinov taktički potez.

Prema njegovim riječima, moguće preusmjeravanje planiranog gasovoda ka Turskoj čitav projekat čini ekonomski nepraktičnim. On smatra da je Putinova odluka usmjerena na povećanje pritiska na Bugarsku i Evropsku komisiju.

Bivši bugarski ministar ekonomije i energetike Rumen Ovčarov, sa druge strane, smatra da je jasno da Bugarska neće dobiti nikakvu odštetu u slučaju suspenzije projekta “Južni tok” i da će se naći u položaju gubitnika.

“Moramo `zahvaliti` premijeru Bojku Borisovu, koji je u proteklih pet godina uspio da suspenduje sva tri velika projekta infrastrukture u Bugarskoj, a koji bi privukli ogromne investicije”, ističe Ovčarov, prenosi TASS.

Ovčarov je dodao da će Turska sada uživati sve ekonomske beneficije, a da je moguće da Bugarskoj, teoretski, preostaje da izgradi konektorski sistem iz Turske kako bi dobijala ruski gas.

“Ne vidim nikakve šanse za nove razgovore. Rusija je već iskazala veliko strpljenje”, rekao je Ovčarov.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti