Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasDodik vjeruje da odluka Rusije nije trajna

Dodik vjeruje da odluka Rusije nije trajna

BANJALUKA, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik vjeruje da nije trajna odluka o odustajanju Rusije od izgradnje gasovoda “Južni tok”, jer je u taj projekat uloženo mnogo novca.

“To nije dobra vijest i nije fer ovo što radi EU. Naravno da razumijem šta su strateški interesi i sve ovo je dio političke borbe Zapada i Rusije oko Ukrajine”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je ponovio da je Republika Srpska izgradnjom “Južnog toka” trebalo da završi dva važna pitanja – snabdijevanje gasom za stanovništvo i privredu i izgradnju dvije termoelektrane.

“Sada je ogroman problem, gubimo investicije od dvije milijarde evra, a Srpska na to nije mogla uticati na bilo koji način”, dodao je Dodik.

On je napomenuo da će Srpska nastaviti da se priprema za izgradnju gasovoda “Južni tok”, jer vjeruje da će do izgradnje doći.

Komentarišući saradnju sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, Dodik je rekao da je ta finansijska institucija otkazala tranšu za BiH i da je to nekorektno ponašanje.

“Volio bih da možemo da izbjegnemo saradnju sa MMF-om, ali će to biti veoma teško. I ranije osporavanje dogovorenih tranši pokušali su da opravdaju riječima da BiH nije nešto ispoštovala”, kaže Dodik.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović ocijenio je da je BiH premala da bi uticala na odnose na međunarodnoj sceni.

“Šteta je za BiH da bilo koji projekat, pa i `Južni tok` ne ide kroz njen prostor, jer bi njegovom izgradnjom bio poboljšan kvalitet života svih građana”, rekao je Čović.

On je ocijenio da je fiskalna situacija i ukupna stabilnost puno bolja u Republici Srpskoj nego u Federaciji BiH. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti