Subota 28. Januar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPutniković: Rusima dosadilo da dokazuju čisto ekonomski interes

Putniković: Rusima dosadilo da dokazuju čisto ekonomski interes

BEOGRAD, Urednik ekonomskog časopisa “Balkanmagazin” Jelica Putniković rekla je da je odluka Rusije da obustavi izgradnju “Južnog toka” loša po Srbiju i ocijenila da je Rusima očigledno dosadilo da dokazuju Evropi da imaju čisto ekonomski interes da joj prodaju gas.

Putnikovićeva je ocijenila da će zemlje Balkana – Srbija, Bugarska, Mađarska biti kolateralna šteta svađe Moskve i Brisela i onoga što Amerika stalno insistira – da se Evropa oslobodi zavisnosti ruskog gasa.

Ona je istakla da obustavom izgradnje “Južnog toka” Beograd gubi mogućnost da se obezbijedi alternativnim pravcem snabdijevanja ruskim gasom, zaobilazeći Ukrajinu.

Putnikovićeva je navela da Srbija ima gasa u skladištu Banatski dvor, ali da je to nedovoljno za kompletno snabdijevanje Srbije, te podsjetila da je “Južni tok” bitan, jer bi to pokrenulo građevinski sektor i zapošljavanje u Srbiji, a bilo bi dobro i za Republiku Srpsku, jer je jedan krak gasovoda trebalo da vodi do nje.

“Alternativni pravac snabdijevanja, mogućnost naplate taksi, što se tiče Srbije, a Srpska bi imala možda povoljniju cijenu gasa, kao i Srbija. Ako bi `Južni tok` profunkcionisao, Srbija bi naplaćivala poreze i takse od tranzita, a sada ostaje iz bez toga”, rekla je Putnikovićeva.

Ona je navela da će kolateralna šteta biti Bugarska, koja nije mogla da se odupre ni evropskim, ni američkim političarima, Srbija koja je stalno isticala da treba alternativu ukrajinskim gasovodima i Mađarska koja je mijenjala zakon da bi mogla da gradi “Južni tok”.

“Ne možemo da se oslobodimo zavisnosti od ruskog gasa, jer bi gas, na primjer, od američkih škriljaca bio preskup za potrošače u Srbiji, a vjerujem i ostalim zemljama na Balkanu”, istakla je Putnikovićeva.

Navodeći da je Rusija prodavala gas Evropi i u vrijeme SSSR-a, odnosno “gvozdene zavjese”, Putnikovićeva je napomenula da sada Evropa stalno priča o tome da hoće da se oslobodi ruskog gasa.

“Ali, Rusi taj gas imaju kome da prodaju, na primjer Kini, i već se planiraju gasovodi ka Kini. Rusija ne mora da insistira da svoju robu proda Evropi.
Pitanje je hoće li se Evropa predomisliti. Zapravo je pitanje na članicama EU da one možda traže od Brisela da isfinansira to što će one ostati bez ruskog gasa i `Južnog toka”, rekla je Putnikovićeva.

S druge strane, dodala je ona, sve zemlje koje su ušle u projekat izgradnje “Južnog toka”, kao što su Austrija, Mađarska, Slovenija, Italija, Francuska, Njemačka do sada su uložile mnogo u taj projekat i kompanije tih zemalja su planirale da rade poslove na tom projektu.

“Pitanje je hoće li evropski privrednici pozdraviti to što su njihovi političari pokvarili posao sa Rusima”, istakla je Putnikovićeva.

Kada je riječ o varijanti da će Rusi graditi alternativu “Južnom toku” do Turske i čvorišta na grčko-turskoj granici, odakle bi se gradili gasovodi, ona je rekla da je pitanje kada će biti izgrađen taj veliki gasovod do Turske.

Ona je dodala da postoje i gasovodi koji spajaju Grčku i Bugarsku, ali da Srbija nema direktnu vezu sa Bugarskom, što se tiče gasovoda.

Govoreći o drugim alternativnim pravacima snabdijevanja gasa za Srbiju, ona navodi da Jadransko-jonski gasovod nije bio planiran da ide preko Srbije, nego od Azerbejdžana, do Turske, prema Albaniji, odakle bi se spajao sa Jadransko-jonskim gasovodom, koji preko Hrvatske ide ka Italiji. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti