Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSavić: Treba vidjeti da li je odluka Rusije konačna

Savić: Treba vidjeti da li je odluka Rusije konačna

BEOGRAD, Odgađanje ili obustavljanje izgradnje gasovoda “Južni tok” nije dobro za Srbiju, koja je imala velika očekivanja i ekonomsku korist od tog projekta, izjavio je danas stručnjak za energetiku u Privrednoj komori Srbije /PKS/ Ljubinko Savić.

Savić je naglasio da nije potpuno jasno da li je riječ o odgađanju ili potpunom obustavljanju projekta i da treba sačekati nekoliko dana i dodatna pojašnjenja iz “Gasproma”, prenose beogradski mediji.

“Obustavljanje ‘Južnog toka’ nema ekonomsku logiku i lično očekujem, kako se bude smirivala situacija i stabilizovali odnosi između EU i Rusije, da će ‘Južni tok’ ponovo biti vraćen”, rekao je Savić i dodao da je očito da se politički sukob zapadnih zemalja i Rusije u vezi sa statusom Ukrajine negativno reflektuje na ekonomske projekte.

On je podsjetio da je Srbija od tog projekta očekivala skoro dvije milijarde evra investicija i angažovanje velikog broja građevinskih i elektro-preduzeća.

“Višestruke bi bile koristi od tog projekta, ne samo u fazi izgradnje nego i kasnije u fazi eksploatacije tog gasovoda, jer je Srbiji od tranzita gasa preko naše teritorije trebalo da pripadne skoro 300 miliona evra godišnje”, naglasio je Savić.

Kada je riječ o energetskoj bezbjednosti, Savić je naglasio da je “Južni tok” donosio sigurnost, ne samo Srbiji, već i cijelom balkanskom regionu.

On je podsjetio da je i ranije postojala ideja da gasovod “Plavi potok”, koji je već postavljen po dnu Crnog Mora, ide prema Turskoj i da se iskoristi taj koridor i pojača sa još jednom ili dvije cijevi, koje će kasnije ići i prema Grčkoj i dalje prema Italiji.

“Nije to nova ideja, to je ideja koja je postojala i samo je u ovom trenutku dobro došla kao zamjena `Južnom toku`”, zaključio je Savić.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti