Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasBrisel nastavlja razgovore o "Južnom toku"

Brisel nastavlja razgovore o “Južnom toku”

BRISEL, Evropska komisija nastaviće razgovore o gasovodu “Južni tok”, bez obzira na najavu Rusije da zaustavlja taj projekat, rekao je Maroš Šefčovič, potpredsjednik Evropske komisije za energetiku.

On je rekao da će sljedeći sastanak biće održan 9. decembra.

Šefčovič je naveo da se o gradnji gasovoda “Južni tok” redovno raspravlja između relevantnih zemalja članica i Komisije, koja je do sada bila domaćin nekoliko sastanaka sa ciljem da se za ovaj projekat nađe rješenje u skladu sa propisima EU.

“Očigledno da će ovaj novi razvoj događaja biti dodatni element o kojem će biti razmatrano na sastanku”, naveo je Šefčovič u saopštenju.

On je dodao da je stalno promjenjiva energetska slika u EU još jedan razlog za Uniju da izgradi “održivu energetsku zajednicu, sa klimatskom politikom u kojoj se planira budućnost”.

“Jedan od prioriteta za Energetsku uniju biće bezbjednost snabdijevanja energije”, naveo je komesar.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je u Ankari rekao da je Rusija primorana da se povuče iz projekta “Južni tok” zbog toga što EU nije htela da podrži izgradnju gasovoda.

Portparol Evropske komisije Ana-Kaisa Itkonen rekla je juče u Briselu da se stav EU prema “Južnom toku” nije promijenio i da se moraju graditi gasovodi u Evropi koji će raditi u skladu sa propisima EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti