Subota 2. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijena nafte opet daje znake života

Cijena nafte opet daje znake života

NJUJORK/LONDON, Cijene sirove nafte su blago porasle, nakon nedavnog oštrog pada, uoči najnovijeg izvještaja o zalihama tog energenta u SAD, navode analitičari.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u januaru poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 52 centa na 67,40 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za januarsku isporuku na tržištu u Londonu poskupio 35 centi na 70,89 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cijena WTI nafte je juče pala za 2,12 dolara, a “brenta” dva dolara, nakon što je Irak saopštio da će povećati izvoz nafte nakon što je postigao dogovor sa poluautonomnim regionom Kurdistana, kojim je razriješen dugotrajni međusobni spor oko nafte.

“Tržišta su trenutno mirnija, ali do kraja godina možemo da očekujemo i pad i rast cijena, dok tržište ne pronađe cijene na kojima bi se stabilizovalo nakon nedavnih gubitaka”, smatra investicioni analitičar singapurske firme Filip fjučers Danijel Ang.

Analitičari iščekuju izvještaj o američkim zalihama nafte za nedjelju dana zaključno sa 28. novembrom i predviđaju da su one uvećane za 600.000 barela. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti