Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasEU duguje odgovor Srbiji i Bugarskoj

EU duguje odgovor Srbiji i Bugarskoj

BEOGRAD, Evropska unija /EU/, poslije propasti plana za izgradnju ruskog gasovoda “Južni tok”, nema rješenje za gasne potrebe jugoistočne Evrope i duguje odgovor Srbiji i Bugarskoj zašto su ostale bez prihoda, rekao je austrijski ekspert Gerhard Mangot.

“Sada EU mora da objasni tim zemljama zašto će ostati bez stotina miliona dolara koje bi dobile od tranzita ruskog gasa, posebno jer je ovim državama taj novac prijeko potreban. Mislim da EU nema odgovor na to pitanje”, rekao je Mangot za “Dojče vele”.

On je naveo da EU nema odgovor na pitanje sigurnosti snabdijevanja gasom mnogih zemalja u jugoistočnoj Evropi koje posebno ispaštaju kada između Rusije i Ukrajine dođe do trzavica ili prekida tranzita gasa, a “Južni tok” je bio mogućnost da Bugarska i Srbija smanje taj rizik.

Mangot je rekao da Njemačka ili Velika Britanija uopšte ne zavise od eventualne izgradnje “Južnog toka”, jer se snabdijevaju preko “Sjevernog toka” ili Jamala i za njih je lako i besplatno da blokiraju projekat poput “Južnog toka”.

“To baš i nije znak solidarnosti unutar EU. Pitanje je šta će Brisel ponuditi zemljama jugoistoka Evrope koje sada plaćaju ceh geopolitičkog konflikta. EU će ostati skrštenih ruku i to će svakako izazvati uznemirenost”, rekao je Mangot, koji je predavač na bečkoj Diplomatskoj akademiji.

On je ocijenio da je nastavak izgradnje međunarodnog gasovoda “Južni tok” malo vjerovatan, iako se iz poruka Rusije može tumačiti da bi izgradnja mogla da bude nastavljena ukoliko se promijene političke okolnosti.

Na pitanje zašto EU u slučaju “Južnog toka” ne napravi izuzetak, kao ranije u pojedinim slučajevima, Mangot je rekao da za to postoje dva razloga.

“Najprije, ne žele da Ukrajina trpi. Jer strateški cilj Rusije je naravno bio da `Južnim tokom` zaobiđe Ukrajinu kao tranzitnu zemlju. Drugi razlog je sadašnje zaoštravanje odnosa Brisela i Moskve. U takvoj situaciji velikih napetosti, EU očigledno nema namjeru da odstupi od svojih stavova. Rusija je onda digla ruke”, rekao je Mangot. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti