Srijeda 24. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte i dalje u padu

Cijene nafte i dalje u padu

NJUJORK/LONDON, Terminske cijene nafte su ponovo pale u očekivanju izvještaja o američkim zalihama i zbog slabijih od očekivanih trgovinskih podataka iz Kine i Njemačke.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u januaru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 86 centi na 62,96 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za januarsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 81 cent na 66,03 dolara, prenosi agencija Frans pres.
“S obzirom na prekomjerne globalne zalihe, glavna briga u ovom trenutku je nivo proizvodnje nafte u SAD. U fokusu investitora će biti izvještaj o američkim zalihama kako bi se vidjelo da li ima bilo kakvih promjena u rastu proizvodnje”, izjavio je investicioni analitičar singapurske kompanije “Filip fjučers”, Danijel Ang.

Analitičari koje je anketirao američki dnevnik “Volstrit Džurnal” prognoziraju da su američke zalihe nafte u nedjelji zaključno sa 5. decembrom pale za 2,7 miliona barela, dok industrijska grupacija “Američki naftni institut” predviđa povećanje obima zaliha za 4,4 miliona barela.

Zvanični izvještaj američkog ministarstva energetike očcekuje se kasnije danas, nakon što je to ministarstvo juče snizilo svoju prognozu proizvodnje nafte u SAD za 2015. na 9,3 miliona barela dnevno sa ranije projektovanih 9,4 miliona.

Prema riječima analitičara, ovonedjeljni trgovinski podaci iz Njemačke i Kine ukazali su na pad globalne tražnje, vršeći dodatni pritisak na cijene nafte.

Izvoz Njemačke je u oktobru, na mjesečnom nivou, pao 0,5 odsto, a uvoz za 3,1 odsto, dok je izvoz Kine u novembru, na godišnjem nivou, porastao samo 4,7 odsto, dok je uvoz pao 6,7 odsto. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti