Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasErjavec: Slovenija zbog Južnog toka neće imati veće štete

Erjavec: Slovenija zbog Južnog toka neće imati veće štete

LJUBLJANA, Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je u srijedu da Slovenija neće pretrpjeti veću štetu nakon odluke Rusije da ne ide u gradnju Južnog toka.

Snabdjevanje gasom u Sloveniji zbog toga nije niti će biti ugrožena, a neće biti ni veće materijalne štete jer su se dosadašnji troškovi u Sloveniji vezani uz gradnju gasovoda uglavnom odnosili na dobijanje potrebnih dozvola za gradnju, kazao je Erjavec na sjednici spoljnopolitičkog odbora u parlamentu.

No Sloveniju je, po Erjavčevim riječima, izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina o odustajanju od Južnog toka, koju je dao prilikom posjeta Turskoj, svejedno iznenadila, pa je tražila i službene informacije od Rusije koje još nije dobila.

Erjavec očekuje da će više informacija o tome dobiti od ruskog ministra za veze i masovne komunikacije Nikolaja Nikiforova s kojima će se iduće sedmice sastati u Ljubljani, na redovnom i unaprijed dogovorenom sastanku međudržavne komisije za slovenačko-rusku saradnju.

Slovenački krak Južnog toka planirao se u dužini od 266 kilometara, od granice s Mađarskom do granice s Italijom, a računalo se da će u taj dio trase biti angažovana sredstava u visini jedne milijarde evra.

Erjavec je parlamentarnim zastupnicima rekao kako smatra da su odustajanju Rusije od Južnog toka doprinijeli zahtjevi Evropske komisije po kojima je planirani gasovod trebalo harmonizovati s evropskom legislativom i energetskim paketom, ali i finansijski aspekti te ekonomske teškoće Rusije, vezane uz pad cijena nafte na svjetskom tržištu i deprecijaciju ruske rublje. Fena

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti