Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasExxon predviđa eru prirodnog gasa

Exxon predviđa eru prirodnog gasa

LONDON, Potrebe za energijom u 2040. godini povećaće se za 35 odsto, nafta će ostati energent broj jedan, a zemni gas će biti korišćen u većoj mjeri, navodi se u analizi ExxonMobile “Energetska perspektiva 2015: Pogled na 2040”.

Ovakva očekivanja Exxon temelji na rastućim ekonomijama pojedinih zemalja, kao i na očekivanju da će svjetska populacija 2040. godine dodatno porasti za dvije milijarde.

Pretpostavlja se da će se potrebe za naftom tada povećati za 30 odsto, a sama nafta tada će podmirivati tri četvrtine svjetskih potreba za energijom. Izvoz nafte zemalja Sjeverne Amerike biće veći nego izvoz Rusije i područja kaspijskog bazena.

Za Azijsko-pacifičko područje u 2040. godini predviđa se rast uvoza nafte za 80 odsto, a 170 odsto kada je riječ o zemnom gasu. Očekuje se da će to područje tada biti najveći uvoznik prirodnog gasa.

S obzirom na to da zemni gas ima najnižu emisiju izduvnih gasova očekuje se da će on biti energent sa najbrže rastućom potrošnjom.

Godine 2040. eksploatacija zemnog gas povećaće se četiri puta. Tri puta veća trgovina se očekuje i pri tečnom prirodnom gasu. Osim toga, 2040. korišćenje zemnog gasa preći će procent eksploatacije uglja.

Kina i azijsko-pacifičko tržište okrenuće se nuklearnoj energiji zbog sve većeg ekonomskog rasta. U tom sektoru očekuje se rast od 75 odsto. Vjetar, sunce i drugi izvori obnovljive energije 2040. godine podmirivaće 15 procenata svjetskih energetskih potreba. Bizlife.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti