Utorak 28. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPotrebno uložiti 1,6 milijardi evra u energetsku efikasnost

Potrebno uložiti 1,6 milijardi evra u energetsku efikasnost

BEOGRAD, U Srbiji je do 2020. godine potrebno uložiti 1,6 milijardi evra da bi dostigla prosjek EU u potrošnji energije samo u zgradarstvu, rečeno je danas na četvrtom Samitu energetskih menadžera na temu održiva komunalna energetika, čiji je suorganizator bio Centralno-evropski forum za razvoj (CEDEF) .

Na skupu, koji je okupio oko 50 energetskih menadžera i predstavnika lokalnih samouprava, predstavljeni su novi modeli finansiranja, kao i prednosti koncepta Enerdži sejving kompani (ESCO) ugovora i ugovora o javno-privatnom partnerstvu, ali i najbolje tehnologije koje mogu doprinijeti uštedama i boljoj energetskoj efikasnosti gradova.

Pametno upravljanje energetikom podrazumijeva i primjenu savremenih tehnologija u domenu javne rasvete, komunalnog otpada, vodosnabdijevanja, sistema KGH, kao i sistema praćenja i kontrole i njihove primjene, rekla je predsjednik Upravnih odbora CEDEF-a Jovanka Arsić-Karišić.

Efikasnije i inteligentnije korišćenja resursa dovodi do značajnih ušteda, a time se unapređuje kvalitet života građana i čuva životna sredina, istakla je ona i dodala da je u Srbiji potrošnja energije u javnim ustanovama daleko iznad prosjeka EU.

Miodrag Filipović, predstavnik KfW-a rekao je da je ta njemačka razvojna banka na osnovu pozitivnog iskustva sa realizacijom prethodnog projekta inicirala nastavak kreditne podrške za finansiranje javne infrastrukture u gradovima i opštinama Srbije, uključujući i njihova javna komunalna preduzeća.

“Za ove namjene je izdvojeno više od 30 miliona evra kreditne podrške koja će se kombinovati sa 4,6 miliona evra grant sredstava koje je obezbijedila Evropska unija iz IPA fondova. Grantovi se dodjeljuju za uspješno realizovane projekte u iznosu od 15 do 20 odsto od potrošenog kredita u zavisnosti od namjene ulaganja. Podobne oblasti su: projekti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine na lokalnom nivou”, rekao je Miodrag Filipović.

Direktor kompanije San enerdži Balkan (Sun Energy Balkan) Nenad Mitošević ukazao je da ta kompanija sprovodi projekte na osnovu ESCO koncepta, prema kome projekte energetske efikasnosti sprovode iskusne privatne kompanije čime se značajno poboljšava kvalitet ovakvih ulaganja.

On je istakao da se primjenom ovog pristupa smanjuju operativni troškovi kao što su grijanje, rasvjeta, ventilacija i snabdijevanje pijaćom vodom, finansiranih iz sredstava ESCO i plaćenih putem ostvarene uštede.

ESCO koji je ugovoren putem ugovora o energetskom učinku za uzvrat garantuje određeni nivo usluga što omogućava da sve investicije i pružene usluge budu pokrivene putem ostvarene uštede.

Kompanija San enerdži Balkan već realizuje nekoliko takvih projekata u Srbiji, rekao je Mitošević i dodao da postoji razlika u radu između objekta u novogradnji i renoviranim objektima u kojima se obično vrši izmjena stolarije, fasada i uvođenje grijanja i hlađenja.

Ono što otežava proces u praksi jeste nedostatak organizacije, jer se stanari i dalje plaše promjena i nemaju povjerenja, ali vjerujem da bi adekvatnom edukacijom i ovakva situacija mogla da se prevaziđe, rekao je Mitošević.

Regionalni menadžer LG Elektroniksa (Electronics) Nenad Črnila, ukazao je da ta kompanija proizvodi ekološki napredna rješenja čija je karakteristika zaštita životne sredine i ušteda prirodnih resura.

“U fokusu nam je smanjenje potrošnje energenata, povećanje energetske efikasnosti i smanjenje emisije štetnih gasova. S obzirom na to da je cijena struje u Srbiji i dalje najjeftnija u Evropi (0,6 evro centi) i da se prema posljednjim najavama neće mijenjati prije 1. aprila 2015. godine, krajnji korisnici svakako mogu osjetiti prednosti grijanja na određene uređaje koji koriste električnu energiju”, rekao je on.

Upravo iz tog razloga vjerujemo da će naši novi proizvodi u vidu Multi V i Terma V sistema, kao i klima uređaja omogućiti ne samo uštedu novca i električne energije, već i efikasnu zaštitu životne sredine i resura”, dodao je Črnila.

Profesor Građevinskog fakulteta Jovan Despotović ukazao je da su gubici vode u Srbiji od 20 do 80 odsto.

“Beograd na primjer ima drugi najstariji kanalizacioni sistem u Evropi”, rekao je profesor Despotović i ukazao da se može postići velika ušteda energije i vodnih resursa, ali u mnogim opštinama nema dovoljno ljudi koji su stručni za ovu temu.

Dragan Šoškić, energetski menadžer, JKP Toplifikacije Lazarevac predstavio je dva projekta u domenu energetske efikasnosti: Ušteda u potrošnji goriva i električne energije u sistemima daljinskog grijanja opštine Lazarevac i Energetska rekonstrukcija predškolske ustanove Ub. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti