Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPutin ljut zbog poskupljenja goriva

Putin ljut zbog poskupljenja goriva

MOSKVA, Predsjednik Rusije Vladimir Putin izrazio je nezadovoljstvo rastom maloprodajnih cijena naftnih proizvoda pri padu svjetskih cijena nafte, prenio je Interfaks.

“Neke stvari, naravno, izazivaju pitanja – za 10 odsto su na dan 1. decembra bile veće cijene naftnih proizvoda, pri sniženju svjetskih cijena nafte od 35 odsto”, ukazao je ruski lider na savjetovanju sa članovima vlade.

“I to nije sve. Rast cijena je zabilježen u oblasti maloprodaje, dok u segmentu veleprodaje cijene padaju. Kako to uopšte shvatiti? I gdje FAS (Federalna antimonopolska služba) gleda?”, zapitao se Putin.

Ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev je rekao da je rast cijena benzina dostigao 9,4 odsto u odnosu na odgovarajući period prošle godine, što je 0,3 procentna poena više od rasta opšteg indeksa potrošačkih cijena. Pri tome, on je primjetio da je rast cijene dizel goriva bio svega 5,3 odsto na godišnjem nivou, što je “znatno niže od prosječne inflacije”.

Prema njegovim riječima, to je moguće objasniti fizičkim obimima isporuka na tržište – “ako je za benzin minus dva odsto u odnosu na prethodnu godinu, za dizel je plus sedam fizički obim”.

Pri tome, on je istakao da sada počinje smanjenje marži u maloprodajnim mrežama.

“Maloprodaja počinje da smanjuje jaz u odnosu na veleprodajne cijene. Kod nas je najviši odnos maloprodajnih prema veleprodajnim cijenama bio 1,7 , a sada je taj koeficijent 1,5. Nadamo se da će se ta tendencija nastaviti”, rekao je Uljukajev.

Putin je rezimirajući, zatražio “da se dogovorimo da Federalna antimonopolska služba i drugi kontrolni organi budu angažovani u stalnom praćenju tog pitanja kako bi spriječili učesnike tržišta u takvim aktivnostima koje nikakvim objektivnim okolnostima nije moguće objasniti”.

Cijene nafte u utorak su nastavile da padaju na minimum od 2009. godine.

Barel američke “lake” nafte” (WTI) za isporuku u januaru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 52 centa na 62,53 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za januarsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 69 centi na 65,50 dolara, podsjetio je Interfaks.

Početkom novembra Federalna antimonopolska služba pokrenula je postupak protiv naftnih kompanija Bašnjeft, Rosnjeft i Lukoil zbog sumnje na manipulacije na berzi. FAS smatra da su te kompanije sklapale fiktivne ugovore i time uticale na rast cijena goriva. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti