Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPriključenje na jedinstveno evropsko tržište gasa

Priključenje na jedinstveno evropsko tržište gasa

BEOGRAD, Napuštanjem gasovoda “Južni tok” Srbija će biti priljučena u jedinstveno evropsko tržište gasa, rekao je evropski komesar za Energetsku uniju Maroš Šefčovič.

On je naveo da je to dobra prilika da se stvori efikasnija mreža snabdijevanja cijele EU, u koju i Srbija namjerava da se učlani.

Šefčovič je za “Večernje novosti” rekao da Evropska komisija ne smatra odluku o napuštanju projekta kao direktnu prijetnju bezbjednosti snabdijevanja Srbije.

“Štaviše, EK trenutnu situaciju vidi kao priliku da se razvije zajednička strategija među zemljama članicama i državama Energetske zajednice, poput vaše zemlje”, kaže Šefčovič.

On je napomenuo da Evropska komisija već podržava gasnu interkonekciju Bugarska – Srbija i druge projekte od interesa za Energetsku zajednicu.

“Izgradnja ovih projekata će omogućiti raznovrsnost isporuke gasa i obezbijediti sigurnost snabdijevanja”, rekao je Šefčovič.

On je dodao da se od Srbije, kao zemlje kandidata za članstvo u EU, očekuje da pokaže svoju posvećenost zakonima EU, što podrazumijeva da se ne zaključuju sporazumi koji su u suprotnosti sa pravom EU.

Na pitanje ko će Srbiji da nadoknadi 300 miliona evra godišnje koliko je trebalo da dobije od tranzita gasa kroz “Južni tok”, on je rekao da je ulazak u taj projekat bila suverena odluka zainteresovanih zemalja i Rusije, ali da je stav Evropske komisije da se moraju u potpunosti poštovati prava EU.

“Evropska komisija je, štaviše, mišljenja da drugi infrastrukturni regionalni projekti mogu efikasnije da osiguraju dugoročnu bezbjednost snabdijevanja”, rekao je Šefčovič, koji nije direktno odgovorio na pitanje da li je ugrožena energetska stabilnost Evrope krahom “Južnog toka”.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti