Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasUkrajini poskupljuje gas

Ukrajini poskupljuje gas

KIJEV, Cijena gasa za građane Ukrajine bi mogla biti povećana tri do pet puta, izjavio je izvršni direktor ukrajinske kompanije Naftogas Andrej Kobolev.

“Vlada trenutno razmatra pitanje poskupljenja gasa. Povećanje cijene može biti tri do pet puta. Imamo neosnovano niske cijene za potrošače”, izjavio je u petak Kobolev televiziji Čenel 5.

Konačna odluka o tome još nije donijeta, rekao je Kobolev i dodao da bi za one koji ne budu u mogućnosti da plate gas po novoj cijeni bile obezbijeđene subvencije.

Kobolev je izrazio nadu da će Ukrajina moći slijedeće godine da kupuje ruski gas za manje od 340 dolara za 1.000 kubnih metara, prenose agencije.

Prema sporazumu postignutom u oktobru u Briselu, cijena ruskog gasa za Ukrajinu će do kraja godine biti 378 dolara za 1.000 kubnih metara, a u prvom kvartalu slijedeće godine 365 dolara.

“Nadamo se da će cijena biti manja od 340 dolara već u prvom kvartalu, po ugovoru koji smo ove jeseni potpisali u Briselu. Cijena za Evropu je sada mnogo niža, i vrlo moguće, biće još niža”, kazao je Kobolev, ukazavši na tendenciju pada cijena energetskih resursa.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti