Petak 31. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasGorivo ponovo pojeftinilo

Gorivo ponovo pojeftinilo

BANJALUKA, Pojeftinjenje goriva nastavljeno je juče na većini benzinskih stanica u RS, a snižena je cijena i auto-gasa.

Do nižih cijena goriva na našem tržištu doveo je nastavak pada vrijednosti nafte na svjetskim berzama. Cijena barela sirove nafte “brent” na tržištu u Londonu pala je juče ispod 60 dolara prvi put u proteklih pet godina, dok je barel američke “lake” nafte u Njujorku pojeftinio na 55,58 dolara, što je najniži nivo u posljednjih nekoliko godina. Konstantan pad cijena nafte na globalnom tržištu doveo je do smanjenja cijena u rafinerijama, a to se odrazilo i na cjenovnike u maloprodaji.

Cijene goriva u RS snižene su u odnosu na petak i do devet feninga po litru, pa je juče na pojedinim pumpama za litar evrodizela ili benzina bilo potrebno izdvojiti 1,80 maraka. Trenutne cijene goriva u Srpskoj najniže su u posljednjih šest godina.

Predsjednik Skupštine Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS Ljubo Stević kaže da su smanjene cijene goriva u rafinerijama i time stvoreni uslovi za novo pojeftinjenje u maloprodaji.

– Neke benzinske pumpe su već snizile cijene, a na nekima će u toku sedmice doći do pada u prosjeku za pet feninga po litru evrodizela, dok bi benzini mogli i više pojeftiniti – kazao je Stević.

Na benzinskim pumpama “Krajinapetrola” cijene su od ponedjeljka niže i do devet feninga po litru.

– Vidjećemo do kraja sedmice šta će se dešavati, ali na tržištu je generalno pad, tako da je vrlo moguće da cijene budu snižene i početkom iduće sedmice – kazali su na ovoj pumpi.

Predsjednik Udruženja distributera nafte i naftnih derivata Semberije i Majevice i direktor benzinskih pumpi “Nešković” Miro Škiljević kaže da su kod njih od juče cijene ponovo snižene.

– Korigovane su rafinerijske cijene i odmah je i kod nas došlo do pada. Očekujemo i dalje značajno sniženje cijena – kazao je Škiljević.

Pojedine benzinske pumpe snizile su i cijenu auto-gasa, koji sada košta 0,85 do 0,94 feninga po litru. Glas Srpske

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti