Četvrtak 30. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene goriva padaju i padaće još!

Cijene goriva padaju i padaće još!

BANJALUKA/SARAJEVO, Nastavljen je pad cijena goriva širom BiH, a taj trend se očekuje i u narednim danima, o čemu svjedoče i podaci resornog ministarstva u FBiH, koje je zatrpano obavještenjima o pojeftinjenju naftnih derivata, koja im dostavljaju benzinske pumpe.

Isti trend bilježi se i u RS, pa je tako u Banjaluci danas dizel četiri bilo moguće kupiti po cijeni već od 1,74 po litri, dok je benzin 95 koštao već od 1,80, a 98-ica od 1,90 KM. Te cijene su za nekoliko feninga niže nego dan ranije.

U Federalnom ministarstvu trgovine potvrđuju da imaju pune ruke posla zbog velikog broja najava o rezanju cijena, te fizički jedva stižu da obrade sve obrasce.

Lela Glibo, šef Odsjeka za cijene pri tom ministarstvu, potvrdila je da sniženja, koja su im najavljivali predstavnici benzinskih pumpi, iznose od pet do čak 15 feninga po litri, što zavisi od slučaja do slučaja.

“Oni nama dostavljaju obavještenja, a nakon što ih predaju, tek za tri dana može nastupiti promjena cijena. Bude dana kad nam dostave i više od 150 takvih obavještenja. Taj trend traje već tri sedmice i pretpostavljamo da će se nastaviti i u sljedećoj sedmici. Moramo odraditi svoje. Jeste nam sada ovo veliko opterećenje”, rekla je Glibo.

Da će cijene goriva i dalje padati najavljuje i Ljubo Stević, predsjednik Skupštine Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS, koji kaže da je pojeftinjenje još prisutno i na svjetskoj berzi.

“Očekuje se dodatni pad cijena goriva, kako na svjetskoj berzi, tako i na našim pumpama”, kazao je Stević.

Vukašin Vojinović, predsjednik Udruženja uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata u RS, naglašava da se očekuje da će barel nafte koštati i ispod 50 dolara, a to će, uvjerava, uticati na dodatno pojeftinjenje goriva kod nas.

“Vi sada imate gorivo po cijeni između 1,73 i 1,75 KM na benzinskim pumpama u Bijeljini i Brčkom jer je tamo konkurencija jaka. Cijena je pala onoliko koliko niko nije očekivao. Mi sada, ipak, vidimo da na nekim benzinskim pumpama gorivo košta i do dvije marke, ali sada su se stekli uslovi da gorivo bude 1,70 KM na svim pumpama”, ocijenio je Vojinović.

Prema njegovim riječima, ako barel nafte bude snižen za još 10 dolara, gorivo kod nas bi moglo da košta između 1,50 i 1,60 KM.
Ostaje nejasno zbog čega i ostali, prije svega prevoznici, ne snižavaju svoje cijene, a Vojinović kaže da za to ima osnova.

“Kada nafta pojeftini oni kažu da ona ne utiče mnogo na njihove usluge, a kada poskupi kažu da utiče puno”, rekao je Vojinović.

Nije isključeno da će vožnja autobusom u dogledno vrijeme biti jeftinija nego što je to sada slučaj, ali kad će se to dogoditi još se ne zna, jer prevoznici čekaju da vide da li je pojeftinjenje goriva mjera na duže staze ili, pak, kratkoročna.

“Uslovi za pojeftinjenje jesu stvoreni, ali raditi nešto kratkoročno mislimo da ne bi bilo produktivno. Ako se ovakav trend u vezi sa gorivom nastavi, to će biti razlog koji ćemo analizirati i doći će do pojeftinjenja usluga. Tržište nas tjera na to jer počeće narod da koristi svoja privatna vozila. Mi to moramo, nije to više stvar našeg izbora”, podvukao je Momčilo Sladoje, predsjednik Udruženja autoprevoznika RS. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti