Utorak 16. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti Alžir i Srbija mogu da razviju energetsku saradnju

Alžir i Srbija mogu da razviju energetsku saradnju

BEOGRAD, Alžir i Srbija mogu da razviju energetsku saradnju, rekao je za današnju Politiku ambasador Alžira Abdelkader Mesdua uoči odlaska na novu dužnost.
“Imajući u vidu izvanredne odnose, pre svega političke, između Alžira i Srbije, naše dve zemlje bi u budućnosti mogle da razviju i saradnju u sektoru energetike. To bi moglo da se nađe i na dnevnom redu narednog zasjedanja mješovitog komiteta koje je planirano za 2015. i to bi bila prilika da se alžirski i srpski stručnjaci posvete ovom pitanju“, kaže on.

Prema njegovim riječima, odnosi između Alžira i Srbije su značajno unapređeni na svim nivoima poslije 2005. kada su počele da se razmjenjuju zvanične posjete između dvije zemlje, da ponovo zasjeda mješoviti bilateralni komitet i da se održavaju političke konsultacije kako bi na bilateralnom nivou tako i u okrilju međunarodnih foruma.

Nedavno je u Srbiji, dodao je Mesdua, boravio i predsjednik nacionalne Narodne skupštine dr Larbi Ould Khelifa kad se sastao sa svim najvišim rukovodiocima Srbije.

“Na ekonomskom planu saradnja se ostvaruje kroz rad više mešovitih preduzeća iz oblasti hidrogradnje, poljoprivrede i farmaceutske industrije koja rade u Alžiru. Od 2005. do danas potpisano je i više sporazuma o saradnji” kaže ambasador Mesdua.

Srbija će imati mnogostruke koristi od pristupanja EU, a Alžir je zadovoljan što će unutar te zajednice moći da računa na prijateljsku i partnersku zemlju, navodi on.
Ambasador ističe da će Alžir, ukoliko stigne zahtev EU za dalje proširenje izvoza gasa na sjeverne obale Mediterana, to pitanje “razmotriti”. Tanju

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti