Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNormalizovana isporuka gasa iz Rusije

Normalizovana isporuka gasa iz Rusije

SARAJEVO, Predstavnici “Sarajevogasa”, “Toplana” Sarajevo i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoline Kantona Sarajevo jutros su obaviješteni da je normalizovana isporuka gasa iz Rusije.

Kompanija “BH-gas” podsjeća da je do juče isporuka bila ograničena na 913.000 metara kubnih, što nije bilo dovoljno za snabdijevanje Kantona Sarajevo u periodu izrazito niske temperature, zbog čega su “Toplane” Sarajevo djelimično počele koristiti mazut da bi gasa bilo dovoljno za potrebe drugih potrošača “Sarajevogasa”.

“Prethodnih dana smo kontaktirali Ambasadu Rusije, a bilo je i koordinisanih aktivnosti sa `Energoinvestom`, `Srbijagasom`, ministarstvima, ambasadama… Želimo zahvaliti ambasadoru Rusije u BiH Petru Ivancovu, te ambasadoru BiH u Moskvi Ivanu Barbaliću, koji su diplomatskim putevima nastojali pomoći u rješavanju ove situacije, kao i svima koji su nam nastojali pomoći”, izjavio je direktor “BH-gasa” Mirza Sendijarević.

On je istakao da je “Energoinvest” potpisao ugovor sa “Gasprom eksportom” o isporuci gasa za 2015. godinu, te izrazio nadu da o tom pitanju u narednom periodu neće biti problema. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti