Nedjelja 26. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiElektroprivreda RS prebacila plan

Elektroprivreda RS prebacila plan

TREBINJE, Elektroprivreda Republike Srpske proizvela je u ovoj godini 5 miliona 655 gigavat časova električne energije, što je za oko 40 gigavat časova više od planiranih količina i čime možemo biti izuzetno zadovoljni, saopštio je novinarima Blagoje Šupić, izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove ove kompanije.

On dodaje da su distributivni gubici svega oko 12%, što je niže i od gubitaka određenih od strane regulatora, jer su početkom ovog milenijuma ti gubici bili više nego duplo uvećani i iznosili su 26%.

Smanjenje distributivnih gubitaka od samo 1% na prihod od 350 do 400 miliona iznosi uštedu od 3,5 do 4 miliona na godišnjem nivou, a to nije malo“, dodaje Šupić.

On, sa druge strane, iznosi podatak da su EPRS i njena zavisna preduzeća u ovoj godini izdvojila po osnovu donacija 5 miliona i 41.000 maraka, a 27,5 miliona maraka je izdvojeno na ime dividende Vladi RS, na koje ime su i hidroelektrane izdvojile 40 miliona maraka obveznica.

Iako su i sama elektrodistributivna preduzeća u sastavu EPRS pretrpjela u majskim poplavama štete u iznosu od preko 60 miliona maraka, Šupić dodaje da su one distribucije koje nisu bile direktno ugrožene vodom odmah pritekle u pomoć, najprije u ljudstvu, a onda i mehanizacijom, čamcima i drugom opremom, koja je iz Hercegovine i drugih neugroženih krajeva odlazila prema Elektro Bijeljini i Elektro Doboju radi što hitnije sanacije mreže.

“Svjedoci smo da je struja puštana u kuće i prije nego se voda u potpunosti povukla, jer je solidarnost na djelu bila najbitnija u tim momentima, kada je preko Fonda solidarnosti djelovao svako ko je mogao da pomogne. U tom smislu je izdvojeno preko 5 miliona maraka”, naglašava Šupić i dodaje da su u tom smislu sama proizvodna preduzeća izdvojila 800.000 maraka.

Poplave su, kaže, uticale i na činjenicu da se poveća naknada vezana za potopljeno zemljište i korištenje prirodnog bogatstva u stopostotnom iznosu, što je dodatni trošak Elektroprivrede od 10 miliona maraka.

Šupić tvrdi da su u ovoj godini, pored prebačaja plana, smanjenja gubitaka i racionalizacije poslovanja, već počeli i ozbiljan rad na realizaciji planova u narednoj godini, gdje je za Hercegovinu najbitnija HE Dabar koju EPRS i Hidroelektrane na Trebišnjici grade vlastitim sredstvima, a u toku je dobijanje saglasnosti za proboj tunela, investicije vrijedne 120 miliona maraka. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti