Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPotrošači biraju snabdjevača strujom

Potrošači biraju snabdjevača strujom

TREBINJE , Svi potrošači u Republici Srpskoj od danas imaju pravo da kupuju električnu energiju na otvorenom tržištu i da zaključuju ugovor o snabdijevanju sa snabdjevačem električne energije kojeg sami izaberu, odnosno koji im odgovara, saopšteno je iz Regulatorne komisije za električnu energiju Republike Srpske.

U jučerašnjem saopštenju se navodi da je ova komisija donijela pravilnik o snabdijevanju kvalifikovanih kupaca električnom energijom i postupku promjene snabdjevača kojim se propisuje način snabdijevanja kupaca na tržištu električne energije u Republici Srpskoj nakon 1. januara.

Snabdjevač kvalifikovanih kupaca je snabdjevač koji ima dozvolu za trgovinu i snabdijevanje kvalifikovanih kupaca električnom energijom na teritoriji BiH izdatu od Regulatorne komisije ili dozvolu za trgovinu drugog reda izdatu od Regulatorne komisije za energiju Federaciji BiH“, navodi se u saopštenju.

U Regulatornoj komisiji ističu da će, otvaranjem tržišta električne energije, zainteresovani snabdjevači kvalifikovanih kupaca početi da oglašavaju i reklamiraju svoje uslove prodaje električne energije svim kupcima.

“Kvalifikovani kupac koji električnu energiju nabavlja na tržištu od snabdjevača po svom izboru zaključuje ugovor o snabdijevanju sa snabdjevačem koji nudi najpovoljnije uslove uz prethodni uvid u ponuđenu cijenu, cjenovnu politiku, uslove plaćanja i nivo usluge”, navodi se u saopštenju.

Osim mogućnosti da nakon 1. januara 2015. godine izaberu novog snabdjevača, kvalifikovani kupci imaju mogućnost, ako ne promijene snabdjevača, da se nastave snabdijevati kod svojih dosadašnjih snabdjevača u okviru javnog i rezervnog snabdijevanja.

U Regulatornoj komisiji napominju da od sutra kupac iz kategorije domaćinstva i mali kupac /većina komercijalnih kupaca čiji su objekti priključeni na 0,4 kV napon/ koji ne izabere novog snabdjevača ima pravo da kupuje električnu energiju od javnog snabdjevača, odnosno da se snabdijeva električnom energijom standardnog kvaliteta po ekonomski opravdanim, lako i jasno uporedivim i transparentnim cijenama.

“Cijenu za snabdijevanje ovih kupaca i dalje utvrđuje Regulatorna komisija na isti način i u istom postupku kao i do 1. januara 2015. godine”, kažu u Regulatornoj komisiji za električnu energiju.

Oni napominju da svi kvalifikovani kupci koji ne spadaju u kategoriju malih kupaca ili domaćinstva, a koji nisu zaključili novi ugovor sa izabranim snabdjevačem, imaju pravo da ih nastave snabdijevati dosadašnji snabdjevači i to do 30. juna 2015. godine i pod istim uslovima koji su važili do 1. januara 2015. godine, nakon čega prelaze ili na snabdijevanje na otvorenom tržištu ili na rezervno snabdijevanje u skladu sa odredbama Pravilnika.

Cijenu rezervnog snabdijevanja određuje rezervni snabdjevač u skladu sa metodologijom propisanom Pravilnikom, a kojom se vodilo računa da se u početnom periodu izbjegnu eventualni tarifni šokovi, odnosno skokovi cijena za kupce”, navodi se u saopštenju.

U Regulatornoj komisiji kažu da postupak promjene snabdjevača ne može trajati duže od tri sedmice računajući od dana kada novi snabdjevač primi kompletan zahtjev kupca za promjenu snabdjevača i oslobođen je plaćanja naknade.

Obaveza zaključivanja ugovora o snabdijevanju propisana je Opštim uslovima za isporuku i snabdijevanje električnom energijom, te svi kupci električne energije treba da posjeduju odgovarajući ugovor o snabdijevanju, bez obzira da li se snabdijevaju na otvorenom tržištu ili u sistemu javne usluge kod javnog ili rezervnog snabdjevača“, dodaje se u saopštenju.

U ovoj komisiji napominju da kupci iz kategorije domaćinstva i mali kupci koji se nakon 1. januara 2015. godine nastave snabdijevati kod svog dosadašnjeg snabdjevača i koji već imaju zaključen ugovor o snabdijevanju ne moraju zaključivati novi ugovor.

U slučaju da nemaju prethodno zaključen ugovor sa svojim snabdjevačem dužni su na poziv javnog snabdjevača zaključiti ugovor, pri čemu ih taj ugovor ne može ograničavati u pravu na promjenu snabdjevača u budućem periodu.

“Ostali kupci, koji nisu domaćinstva ili mali kupci, a koji se nakon 30. juna 2015. godine nastaljaju snabdijevati kod svog dosadašnjeg snabdjevača kao rezervnog snabdjevača dužni su zaključiti ugovor o rezervnom snabdijevanju“, navodi se u saopštenju Regulatorne komisije koje je potpisao predsjednik Milenko Čokorilo. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti