Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPočela utakmica za kupce struje u Srbiji

Počela utakmica za kupce struje u Srbiji

BEOGRAD, Od početka 2015. godine domaćinstva u Srbiji mogu ostati pri EPS-u ali i ne moraju, jer mogu da biraju i drugog snabdjevača strujom. To znači da se tržište električne energije potpuno otvara. Elektroprivreda gubi monopol i ulazi sa drugim trgovcima u tržišnu utakmicu.
Za promjenu snabdjevača strujom ne treba ništa novo ugrađivati. U kućama, stanovima i zgradama koriste se postojeća brojila, elekroinstalacije i mreže.
“Ako je svugde u svetu tako neka bude i kod nas, pa ćemo kupiti ko bude povoljniji. Ako bude nešto povoljnije – zašto da ne. Treba konkurencija“, kažu građani.
Domaćinstva koja žele da ostanu pri EPS-u ne treba ništa da rade, struju će dobijati kao do sada. Oni koji hoće da promjene snabdjevača moraju sa njim da potpišu ugovor. Najvažnije je da prije potpisivanja ugovora pažljivo razmotre garancije za cijene i količinu struje koja im se nudi.
Da bi promjenili isporučioca jedan uslov ipak moraju da ispune. A to je da imaju čistu računicu sa starim snabdjevačem. Moraju regulisati dugovanja jer neredovne platiše neće prihvatiti nijedan trgovac.
Prava utakmica za potrošače tek predstoji. Iako i dalje ima primat u snabdjevanju, EPS je u protekle dvije godine liberalizacije izgubio pet odsto velikih kupaca.
Cijena je bila naš najveći adut. Međutim, čak su i tu cijenu neki naši konkurenti uspjeli da obore, da ponude čak i bolju cijenu. Zato nismo uspjeli da zadržimo 100 odsto tržišta u tom prvom talasu. To je za nas bilo jedno naravoučenije: kombinacija cijene i kvaliteta usluge i uopšte dobrog odnosa sa kupcima – to pravi recept za održavanje pozicije na tržištu”, kaže Aleksandar Obradović, generalni direktor EPS-a.
Liberalizacija tržišta u većini zemalja Evropske unije donijela je i niže cijene struje. U Srbiji se to u prvom periodu ne očekuje.
“Da bi cena pala ona prvo mora da bude na nekoj tržišnoj visini, a to kod nas sada nije. Znači, kod nas sada niko ne može da se podvuče ispod regulisanih cena”, kaže Ljiljana Hadžibabić iz Agencije za energetiku.
“EPS Snabdevanje” već je ponudilo pakete za one koji se greju na struju, još niko nije potpisao ugovor, ali kažu da je interesovanje veliko. Očekuje se da u prvoj polovini godine drugi trgovci uglavnom ispituju tržište, pa tek onda izađu sa eventualnim pogodnostima snabdevanja. RTS

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti