Nedjelja 3. Decembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNovi sunovrat cijena nafte, pad tek slijedi

Novi sunovrat cijena nafte, pad tek slijedi

NJUJORK/LONDON, Terminske cijene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, jer trgovci iščekuju ekonomske podatke iz SAD, dok analitičari upozoravaju da novi pad tek slijedi.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u februaru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 93 centa na 51,76 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za februarsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 89 centi na 55,53 dolara, prenosi agencija Frans pres.
“U ovonedjeljnom fokusu investitora biće američki izvještaj o zapošljavanju, najavljen za petak, ali i objavljivanje najnovijeg zapisnika sa zasjedanja američke centralne banke (Fed) koji bi trebalo da bude objavljen u srijedu”, navodi se u ocjenama singapurske “Junajted oversiz banke”.

Sa druge strane, investicioni analitičar Danijel Ang prognozira dalje jačanje američkog dolara, što bi, kako ocijenjuje, moglo izvršiti dodatni pritisak na obaranje cijena nafte.

Kako podsjeća francuska agencija, sirova nafta je od juna izgubila polovinu svoje vrijednosti zbog prekomjernih globalnih zaliha, usporavanja privrednog rasta Kine, recesije u Japanu i stagnirajućeg rasta u evrozoni. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti