Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasFedov zapisnik podigao cijenu nafte

Fedov zapisnik podigao cijenu nafte

NJUJORK, Cijene nafte su danas ponovo porasle, ali analitičari tvrde da će dalji skok vjerovatno biti ograničen zbog prekomjernih globalnih zaliha.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u februaru poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 43 centa na 49,22 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za februarsku isporuku na tržištu u Londonu poskupio 34 centa na 51,30 dolara, nakon što je juče, na kratko, skliznuo ispod 50 dolara, prvi put od 2009. godine.

Kako prenosi agencija Frans pres, na oporavak cijena nafte uticalo je i objavljivanje zapisnika sa decembarskog zasjedanja američke centralne banke (Fed), koji je pokazao da prije aprila ove godine Fed neće podizati kamatne stope.

Analitičari, međutim, upozoravaju da će prekomerne globalne zalihe i niska tražnja u velikim zemljama, poput Indije i Kine, nastaviti da pritiska cijenu nafte, prenose agencije.

“I dalje nema pokazatelja da će američka proizvodnja nafte iz škriljaca biti smanjena ili da će doći do iznenadnog skoka globalne tražnje nafte”, izjavio je direktor kompanije “Plats”, Šaladza Nais.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti