Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasMađarska ponovo isporučuje gas Ukrajini

Mađarska ponovo isporučuje gas Ukrajini

BUDIMPEŠTA, FGSZ, mađarski gasni operater, potvrdio je da je počeo ponovo isporučivati Ukrajini gas nakon što je isporuke bio prekinuo u septembru.

Na svojoj internet stranici FGSZ je objavio da je 2,6 miliona kubnih metar gasa isporučio u subotu, a isporuke je potvrdila i ukrajinska kompanija TSO, prenosi mađarska agencija MTI.

Lani je Ukrajina uvezla ukupno 600 miliona kubnih metara gasa iz Mađarske, navodi Ukrtransgaz.

FGSZ je odlučio prekinuti isporuke 25. septembra kako bi povećao domaće zalihe što je obaveza koju od članica Evropske unije traži Brisel.

Ukrajinski premijer Viktor Orban je dan nakon prekida isporuke rekao da će se popunjavanje mađarskih zaliha ubrzati i izvijestio da je sporazum postignut s ruskom naftnom kompanijom Gazprom koja velike količine gasa za Evropu dostavlja u tranzitu preko Ukrajine.

Orban je rekao da je povećanjem zaliha Mađarska spremna za mogućnost da Gazprom zatvori gasovod, ako tako odluči kazniti Ukrajinu za neplaćanje.

Isporuke gasa iz Mađarske za Ukrajinu dio su napora Evropske unije da se pomogne toj zemlji razdiranoj političkim i vojnim sukobima između vlade i proruskih separatista kojima pomaže Rusija. Index.hr

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti