Srijeda 6. Decembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta i dalje vrtoglavo pada

Nafta i dalje vrtoglavo pada

NJUJORK, Terminske cijene nafte nastavile su vrtoglavo da padaju, približivši se šestogodišnjim minimumima, nakon što je bankarski gigant sa Volstrita “Goldman Saks” snizio prognozu cijene nafte, podstakavši zabrinutost oko prevelike ponude i slabe tražnje.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u februaru pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 82 centa na 45,25 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za februarsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 99 centi na 46,44 dolara, prenosi agencija Frans pres.

“Brent” je juče potonuo više od pet odsto na najniži nivo od aprila 2009, a WTI 4,7 odsto na najniži nivo od marta 2009.

Analitičari već predviđaju da će cijene ove godine pasti ispod psihološkog nivoa od 40 dolara za barel, prenose agencije.

“Goldman Saks” predviđa da će WTI u narednih šest mjeseci oslabiti na 39 dolara za barel u odnosu na ranije prognoziranih 75 dolara.
Gomilanje globalnih zaliha pripisuje se rastu proizvodnje nafte iz škriljaca u SAD i povratku libijske nafte na tržišta nakon duge pauze zbog nereda u zemlji.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti