Četvrtak 18. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiNIS uplaćuje Vojvodini sve manju rudnu rentu

NIS uplaćuje Vojvodini sve manju rudnu rentu

NOVI SAD , Naftna industrija Srbije (NIS) uplaćuje Vojvodini i lokalnim samoupravama sve manje na ime rudne rente, iako zvanični izvještaji pokazuju da ta kompanija istovremeno povećava obim proizvodnje domaće nafte i gasa.

Prema podacima Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine, NIS je u budžet Vojvodine 2014. godine uplatio 224,9 miliona dinara na osnovu eksploatacije mineralnih sirovina na teritoriji Vojvodine, dok je u 2013. godini po istom osnovu ta kompanija uplatila 236,3 miliona dinara, a 2012. 271,7 miliona dinara.
Na ime rudne rente vojvodjanskim lokalnim samoupravama je u toku 2014. godine uplaćeno 1,13 milijarde dinara, u toku 2013. godine 1,18 milijardi dinara, dok je u 2012. godini NIS ovim nivoima vlasti uplatio 1,36 milijardi dinara.
U isto vrijeme, NIS je u prethodne tri godine od prodaje vojvodjanskih resursa zaradio oko 245 milijardi dinara, dok je Vojvodini i njenim lokalnim samoupravama u tom periodu uplatio ukupno 4,4 milijarde dinara.
NIS je, u godini kada je platio za oko 11 odsto manji iznos za rudnu rentu, odnosno 2013. godine, povećao obim proizvodnje domaće nafte i gasa za dva odsto.
NIS u Srbiji ima povlašćen položaj i, umjesto zakonom predviđenih sedam odsto, za eksploataciju mineralnih sirovina, takozvanu rudnu rentu, plaća tri odsto na osnovu “Energetskog sporazuma” između Srbije i Rusije.
Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima Srbije predviđa da, kada se eksploatacija mineralnih sirovina vrši na teritoriji Vojvodine, 40 odsto ostvarenih sredstava predstavljaju prihod budžeta Srbije, isto toliko je prihod budžeta lokalne samouprave na čijoj teritoriji se vrši eksploatacija, deset odsto je prihod budžeta Vojvodine i isto toliko je sopstveni prihod Ministarstva rudarstva i energetike Srbije. Beta

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti