Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPostoji zakonska osnova za primjenu ESCO modela

Postoji zakonska osnova za primjenu ESCO modela

BANJALUKA, Republika Srpska ima dobru zakonsku osnovu za jačanje energetske efikasnosti u objektima javnog sektora, odnosno za provođenje ESCO modela, istaknuto je danas u Banjaluci na međunarodnoj radionici o ovom modelu.

Pomoćnik ministra za koordinaciju projekata i razvoj u Ministarstvu za prostorno uređenje i ekologiju Republike Srpske Miloš Jokić podsjetio je da je Srpska usvojila Zakon o uređenju prostora i građenju i Zakon o energetskoj efikasnosti, te da se već primjenjuje Zakon o javno-privatnom partnerstvu, a koji će biti temeljni za primjenu ovog modela.

On je pojasnio da ESCO model podrazumijeva saradnju javnog i privatnog sektora gdje će privatni partneri ulagati vlastita, odnosno pozajmljena sredstva u sanaciju javnih objekata u kojima će biti proizvedene odgovarajuće uštede energije i novca.

“Otplata investicija će se finansirati iz tih ušteda. ESCO model je višestruko koristan kako za javni, tako i za privatni sektor, jer dobijamo sanaciju objekata, smanjujemo utrošak energije i pokrećemo investicije koristeći sredstva koja u ovom trenutku nepotrebno trošimo na energiju”, objasnio je Jokić i dodao da se uštede mogu ostvariti i do 50 odsto.

On je naglasio da je ključna korist ovog modela to što nema povećanja javnog duga, jer javni partneri samo garantuju da će dio ušteda, koje se ostvare nakon provedene investicije, proslijediti privatnom partneru dok se ne isplati uloženo.

Ekspert za energetsku efikasnost u Sekretarijatu Energetske zajednice Borko Raičević potvrdio je da je legislativa iz ove oblasti u Srpskoj nova i usklađena sa direktivama EU, te da mogu postojati eventualno neke manje izmjene određenih akata.

On je dodao da Srpska od provođenja ovog modela može imati velike koristi, prvo kada je riječ o reformi legislative, zatim institucionalnom jačanju, a kasnije i konkretnim investicijama.

Raičević je naveo da je projekat regionalnog karaktera, da Sekretarijat prati i koordiniše projektom na regionalnom nivou i da uspješne rezultate jedne zemlje primjenjuje u drugoj.

Predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u BiH Josip Polić rekao je da EBRD podržava ovaj model iz dva razloga, a prvi je generalno povećanje efikasnosti u javnom sektoru u objektima koji su vlasništvo države, kao i u nekim komunalnim uslugama kao što je javna rasvjeta.

“Drugi razlog je da se to pokuša finansirati bez zaduživanja javnog sektora kroz kreditiranje privatnih kompanija koje će vršiti ulaganja, a da se krediti servisiraju na osnovu postignutih ušteda”, naveo je Polić.

Konsultant Faruk Serdarević rekao je da bi bilo korisno uspostaviti garantni fond da bi tržište po ESCO modelu moglo lakše da se razvija, odnosno da postoji fond iz kojeg će privatni partneri, u slučaju nenaplativosti, moći povući svoja potraživanja.

On je kao primjer naveo Bugarsku gdje su razvojne banke u fond unijele oko 15 miliona evra, a iz kojeg još niko nije povlačio sredstva jer nije bilo dovedeno u pitanje funkcionisanje takvog tržišta.

Radionicu “Implementacija ESCO modela u javnom sektoru” organizovalo je Ministarstvo za prostorno uređenje i ekologiju Republike Srpske u saradnji sa EBRD-om, a učestvuju predstavnici Energetske zajednice, Svjetske banke, UNDP u BiH, banaka, privrednika i predstavnika javnih službi. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti