Četvrtak 22. Februar 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasDvorkovič: Moguće smanjenje proizvodnje nafte

Dvorkovič: Moguće smanjenje proizvodnje nafte

DAVOS, U Rusiji bi moglo da se dogodi prirodno smanjenje proizvodnje nafte za najviše milion barela dnevno, ali Moskva ne planira da smanjuje proizvodnju u saradnji sa OPEK-om, izjavio je danas potpredsjednik ruske vlade Arkadij Dvorkovič.

Rusija je najveći svjetski proizvođač nafte, a prošle godine izvozila je rekordnih 10,58 miliona barela dnevno. Sankcije Zapada zbog krize u Ukrajini i niska cijena nafte ugrožavaju razvoj Rusije, pošto je nafta glavni izvor njenih prihoda.

Dvorkovič je odbacio mogućnost da se proizvodnja smanjuje u saradnji sa OPEK-om, iako je barel trenutno najjeftiniji u posljednjih pet godina. Rusija nije član OPEK-a, a ova organizacija izvoznika nafte odlučila je prošle godine da ne smanjuje proizvodnju.

“Ako cijena nafte ostane dugoročno na nivou od 50 dolara, naravno da će neki projekti biti manje privlačni i može se dogoditi manji pad proizvodnje. Ali nećemo to činiti namjerno”, rekao je Dvorkovič na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

On je dodao da bi maksimalno smanjenje moglo biti na nivou od deset odsto proizvodnje, a da će vjerovatno iznositi 300.000 do 400.000 barela dnevno.

Dvorkovič je dodao da Rusija može da uravnoteži budžet bez obzira na cijenu nafte, za koju očekuje da će dugo ostati niska.

Potpredsjednik ruske vlade rekao je da je najveći rizik od niske cijene nafte i sankcija slabljenje domaće potražnje.

Dvorkovič je izjavio da bi Rusija mogla da smanji javne troškove u svim oblastima osim u socijalnom sektoru, ali je dodao da nema potrebe da se smanjuju ni ulaganja u vojsku, jer je važno da ruska armija bude “efikasna, dobro opremljena i moderna”.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti