Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta skuplja nakon dobre prodaje

Nafta skuplja nakon dobre prodaje

NJUJORK, Terminske cijene nafte su se tokom današnjeg trgovanja u Aziji oporavile, usljed rasta tražnje trgovaca, koji su nastojali da kupe tu sirovinu po nižim cijenama poslije približavanja šestogodišnjem minimumu, naveli su analitičari.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u martu poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 44 centa na 46,91 dolar, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za martovsku isporuku na tržištu u Londonu skočio 44 centa na 48,42 dolara, prenosi agencija Frans pres.
Analitičari, međutim, ne očekuju da će ovaj oporavak cijena “tečnog zlata” potrajati, jer slabljenje globalne tražnje i prekomjerne zalihe ne pokazuju znake jenjavanja.

“Blagi rast je vjerovatno rezultat većeg prometa zarad profitiranja nakon jučerašnjeg pada cijena. Cijene nafte će vjerovatno ove nedelje ostati na niskom nivou pošto se završi period ‘lova’ na niže cijene”, izjavio je menadžer japanske kompanije “Astmaks investments”, Tetsu Emori.

Analitičari tvrde da će tražnja vjerovatno pretrpjeti dodatni udar zbog odluke Međunarodnog monetarnog fonda da znatno obori prognoze rasta globalne privrede u ovoj i narednoj godini, na samo 3,5 odsto, odnosno 3,7 odsto, prenose agencije.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti