Subota 24. Februar 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta jeftinija uoči sastanka ECB i izvještaja o zalihama

Nafta jeftinija uoči sastanka ECB i izvještaja o zalihama

NJUJORK, Cijene nafte su danas pale, uoči dugo očekivanog sastanka Evropske centralne banke (ECB) i objavljivanja najnovijeg izvještaja o američkim zalihama nafte, naveli su analitičari.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u martu pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 29 centi na 47,49 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za martovsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio deset centi na 48,93 dolara, prenosi agencija Frans pres.

“Očekuje se visoka volatilnost zbog sastanka ECB-a i rezultata energetskog izvještaja”, izjavio je investicioni analitičar singapurske kompanije “Filip fjučers”, Danijel Ang.

Većina analitičara očekuje da će ECB na današnjem zasjedanju pokrenuti program kupovine aktiva, poznatiji kao kvantitativno labavljenje, sličan onome koji je nedavno okončan u SAD, u cilju borbe protiv deflacije u evrozoni.

“Ako ECB odluči da pokrene novi program kvantitativnog labavljenja, evro će oslabiti. Efekti slabijeg evra će se preliti na naftu koja će tako postati skuplja za evropske zemlje. Ipak, gledano na duži rok, ako mjere donesu oporavak evrozone, to će definitivno poboljšati tražnju nafte u tom regionu”, izjavio je Ang.

Američko ministarstvo energetike bi kasnije danas trebalo da objavi izvještaj o zalihama nafte u SAD u nedelji zaključno sa 16. januarom, a procjene su da su zalihe sirove nafte porasle za 2,7 miliona barela na 390,5 miliona barela, prenose agencije.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti