Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPlanirana proizvodnja 5.663 gigavat-časova električne energije

Planirana proizvodnja 5.663 gigavat-časova električne energije

BANJALUKA, U Republici Srpskoj ove godine planirana je proizvodnja 5.663 gigavat-časova električne energije, dok je bilansni višak planiran u iznosu od 1.490 gigavat-časova, navodi se u planu Energetskog bilansa Republike Srpske za ovu godinu.
Ukupna potrošnja sa distributivnim gubicima planirana je u iznosu od 3.749 gigavat-časova, što je 102,19 odsto u odnosu na ostvarenu potrošnju u prvom polugodištu 2014. godine i ostvarenu potrošnju u drugom polugodištu 2013. godine.

Iz domaćih kapaciteta obezbijediće se potrebe za snabdijevanjem električnom energijom svih potrošača u Republici Srpskoj, pokrivanje prenosnih gubitaka, isporuka električne energije “Elektroprenosu BiH” po osnovu dijela vlasništva nad hidroelektranom “Bogatići”, planirana isporuka za Brčko distrikt.

Generalno sagledavajući sve energetske parametre, Republika Srpska, za razliku od skoro svih zemalja u bližem okruženju, raspolaže bilansnim viškovima električne energije koji se kreću od 20 do 30 odsto ukupne proizvodnje na godišnjem nivou.

U ukupnoj proizvodnji, učešće teremoelektrana planirano je u iznosu od 3.324, hidroelektrana 2.165, dok je ukupna proizvodnja malih elektrana koje su obuhvaćene sistemom podsticanja proizvodnje električne energije u 2015. godini planirana u iznosu od 80,97 gigavat-časova.

Kada je riječ o pojedinačnim preduzećima, planirana proizvonja Hidroelektrana na Trebišnjici je 981,26 gigavat-časova, Hidroelektrana na Drini 909,2, Hidroelektrana na Vrbasu 274,25, Termoelektrane Gacko 1.650, a Termoelektrane Ugljevik 1.674 gigavat-časova.

Za proizvodnju električne energije u termoelektranama planirana je proizvodnja 4.477.940 tona uglja, pri čemu se termoelektrane Ugljevik i Gacko u potpunosti snabdijevaju ovim pogonskim energentom, dok je za potrebe probnog rada Termoelektrane “Stanari” potrebno obezbijediti 350.000 tona uglja iz istoimenog rudnika.

Privredno društvo “Alumina” Zvornik u kogeneraciji proizvede godišnje približno 35 gigavat-časova za sopstvene potrebe.

Prenosna mreža na teritoriji Republike Srpske sastoji se od vodova 400 kilovoltnog, 220 kilovoltnog i 110 kilovoltnog naponskog nivoa, a ukupna dužina prenosnih vodova iznosi 2.395 kilometara ili 38 odsto ukupne dužine prenosnih vodova unutar BiH.

Prenosna moć 400 kilovoltnih vodova je veoma visoka i opterećeni su ispod 30 odsto maksimalne dozvoljene vrijednosti, što omogućava dalje povećanje prenesene električne energije, ali ne umanjuje potrebu za proširenjem postojećih kapaciteta i modernizacijom, navodi se u planu Energetskog bilansa koji je usvojila Vlada Republike Srpske.

Potrebna električna energija za pokrivanje gubitaka na mreži prenosa za 2015. godinu iznosi 104,95 gigavat-časova za konzum “Elektroprivrede Republike Srpske” i 8,60 gigavat-časova za konzum Brčko distrikt.

Ukupna potrošnja od 3.749 gigavat-časova obezbjeđuje se preuzimanjem sa prenosne mreže u količini od 3.533 gigavat-časova, preuzimanjem iz drugih sistema u iznosu od 70,54 gigavat-časova, te preuzimanjem iz elektrana na distributivnom nivou u količini 144,97 gigavat-časova, dok u ukupno planiranoj finalnoj potrošnji najveće učešće imaju domaćinstva sa 54 odsto.

Neto potrošnja električne energije planirana je u količini od 3.274 gigavat-časova, pri čemu na distributivno preduzeće “Elektrokrajina” otpada 1.536, “Elektro-Doboj” 537, “Elektro-Bijeljinu” 716, “Elektrodistribuciju Pale” 293, “Elektro-Hercegovinu” 190 gigavat-časova.

U finalnoj potrošnji, najveće planirano učešće imaće domaćinstva od 53,69 odsto, industrija od 23,24 odsto, komercijalni i javni sektor 21,65 odsto i saobraćaj od 2,23 odsto.

Ukupna razmjena na distributivnom nivou iznosi 70,54 gigavat-časova, a osim razmjene sa susjednim elektroprivredama od 39,69 gigavat-časova obuhvata i električnu energiju koju mješoviti holding “Elektroprivreda Repubike Srpske” obezbijedi na prenosnom nivou i koja se potom preuzme posredstvom distributivne mreže Brčko distrikta za potrebe napajanja dijela konzuma preduzeća “Elektro-Bijeljina”.

Količine električne energije potrebne za pokrivanje distributivnih gubitaka na godišnjem nivou bilansom za 2015. godinu planirane su u iznosu od 457,50 kilovat-časova, što je 12,79 odsto bruto distributivne potrošnje.

U 2015. godini planirana je revitalizacija agregata G1 u Hidroelektrani Dubrovnik, a kod Termoelektrane Ugljevik nastavljaju se aktivnosti na realizaciji sistema za odsumporavanje.

Vlada Republike Srpske donijela je i odluku o početku realizacije projekta “Gornji Horizonti”, a počele su i aktivnosti na izgradnji prve hidroelektrane u nizu sistema – Hidroelektrane Dabar izgradnjom dovodnog tunela.

U ovoj godini planiran je i nastavak aktivnosti na realizaciji projekata na području gornje Drine za Hidroelektranu “Buk Bijela”, Hidroelektranu “Foča”, Hidroelektranu “Sutjeska” i Hidroelektranu “Paunci”, a na području srednje i donje Drine planira se realizacija istražnih radova i izrada investiciono tehničke dokumentacije većeg nivoa za planirane hidroelektrane.

Ove godine očekuje se početak gradnje Hidroelektrane “Bočac dva”, kao i nastavak aktivnosti na izgradnji Hidroelektrane “Cijevna tri”.

Nakon izrade Studije izvodljivosti za mjerene lokacije za iskorišćenje energije vjetra, očekuje se nastavak aktivnosti na realizaciji projekta vjetro parka Hrgud, a ovu godinu obilježiće i nova ulaganja u izgradnju distributivne mreže u Republici Srpskoj, a naročito sanacija posljedica štete od majskih poplava 2014. godine. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti