Utorak 16. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiUgovor o priključenju na prenosnu mrežu novog proizvodnog objekta

Ugovor o priključenju na prenosnu mrežu novog proizvodnog objekta

BANJALUKA, Kompanija”Elektroprenos BiH” potpisala je prvi ugovor o priključenju na prenosnu mrežu novog proizvodnog objekta, nakon što je od Regulatorne komisije za električnu energiju donesen Pravilnik o priključku.

Ugovor je potpisan sa preduzećem “Hidroinvest” Rogatica, a riječ je o priključenju malih hidroelektrana “Ustiprača” i “Dub” ukupne instalisane snage 16,3 megavata i godišnje proizvodnje 80 gigavat-časova.

Procedura priključenja provedena je u skladu sa Pravilnikom o priključku, u okviru koje je urađen i Elaborat tehničkog rješenja priključka kojim je određen način priključenja na prenosnu mrežu 110 kilovolta, saopšteno je iz “Elektroprenosa BiH”.

Plasman električne energije iz malih hidroelektrana “Ustiprača” i “Dub” u prenosnu mrežu vršiće se posredstvom postrojenja 35/110 kilovolta Dub koje je locirano neposredno pored trase postojećeg dalekovoda 110 kilovolta Višegrad – Goražde dva.

Izgradnja priključnog dalekovoda kojim se postrojenje Dub povezuje na prenosnu mrežu je, uz saglasnost “Elektroprenosa BiH”, povjerena preduzeću “Hidroinvest” Rogatica.

“Elektroprenos BiH” vršiće nadzor nad izgradnjom priključnog dalekovoda u svim fazama njegove izgradnje.

Planirano je da priključni dalekovod i postrojenje Dub budu završeni do kraja 2015. godine kada će na ovo postrojenje biti priključena i u pogon puštena mala hidroelektrana “Ustiprača” instalisane snage 6,9 megavata i planirane godišnje proizvodnje 36 gigavat-časova.

Mala hidroelektrana “Dub” instalisane snage 9,4 megavata i planirane godišnje proizvodnje 44 gigavat-časova biće priključena i puštena u pogon 2016. godine.

Ukupna odobrena snaga koja će biti predavana u prenosnu mrežu iznosi 16,3 megavata. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti