Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiGrađani Crne Gore duguju za struju 140 miliona evra

Građani Crne Gore duguju za struju 140 miliona evra

PODGORICA, Domaćinstva u Crnoj Gori za struju duguju oko 140 miliona evra, a privrednici 50 miliona evra, kazala je Ana Ivanović Dedović iz Direkcije za odnose sa javnošću u Elektroprivredi Crne Gore.

Kada je riječ o decembarskim računima za struju, koje smo podijelili negdje početkom januara, broj redovnih platiša i potrošača je 148.000, tako da preko 40 odsto domaćinstava u Crnoj Gori plaćaju nižu cijenu struje u odnosu na ostale potrošače. Broj redovnih potrošača, koji ostvaruju popuste na decembarskim računima, je za 10.000 veći u odnosu na broj potrošača koji su taj broj ostvarili u novembru što je značajan skok. Razlog tome je motivacija potrošača, kao što je bila nagradna igra „Zlatni član dobija stan“”, pojasnila je za Blic Crna Gota Ivanović Dedović.
Prema njenim riječima dug domaćinstava u najvećem dijelu opterećuju poslovanje EPCG-a jer duguju 140 miliona evra za utrošenu električnu energiju.
„Preduzeća duguju oko 50 miliona evra. Stimulativne mjere su do pet do 10 odsto popusta na mjesečne račune, što bi trebalo da motiviše ljude da uđu u proces otplate dugovanja, kako bi s vremenom postali redovne platiše, istakla je ona.
Da bi se desila ta otplata duga, EPCG omogućava potrošačima da otplaćuju dug na više mjesečnih rata.
Ona je podsjetila da je u avgustu prošle godine EPCG pokrenula i akciju „Podijelimo teret” koja je dala izuzetne rezultate i tako i sada potrošačima omogućava da otplaćuju dug u više mjesečnih rata koje su fiksne od 20 evra.
„Taj ugovor sa EPCG važi dok god je potrošač redovan i uz to otplaćuje iznos sa mjesečnog računa. Oko 20.000 domaćinstava na taj način redovno otplaćuje dug. O nastavku ove akcije ćemo odlučiti u narednom periodu“, naglasila je ona.
Ivanović Dedović je dodala da su u decembru domaćinstva potrošila preko 116 miliona kilovat-sati i to je za oko 20 odsto više u odnosu na novembarsku potrošnju i pet odsto manje u odnosu na decembar 2013. Razlog značajnog skoka potrošnje su temperature.
„Posljednjih dana decembra je zabilježena veća potrošnja u odnosu na početak mjeseca. Najveća visina računa je dostignuta u Podgorici i Kotoru 49 evra, dok je najniža cijena decembarskog računa bila 23 evra.”, rekla je Ivanović Dedović.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti