Četvrtak 1. Juni 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte skočile 11 odsto

Cijene nafte skočile 11 odsto

LONDON, Cijene nafte nastavljaju strmi uspon, zabilježivši rast u protekla dva dana od preko 11 odsto, poslije najava British Petroleuma da će smanjiti kapitalne investicije u 2015. godini.

Na londonskom tržištu cijena barela poskočila je 1,90 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 56,65 dolara. Na američkom tržištu, barelom se trgovalo po 1,51 dolar višoj cijeni, od 51,08 dolara.

British Petroleum najavio je da će zbog oštrog pada cijena nafte, u 2015. smanjiti kapitalne investicije za 13 odsto, na 20 milijardi dolara. Prošle nedijelje Chevron je već reagovao na pad cijena, smanjivši svoje kapitalne izdatke za 13 procenata, na 35 milijardi dolara.

Najave velikih naftnih kompanija o smanjivanju kapitalnih investicija podupire cijene nafte, ocijenio je Michael Hewson iz CMC Marketsa.

Skok cijena u protekla dva dana uslijedio je nakon objave da se broj američkih bušotina smanjio po najvišoj nedjeljnoj stopi u posljednjih gotovo 30 godina. Cijene podupire i zatvaranje pozicija na kraju mjeseca.

Pojedini investitori smatraju da su cijene nafte dotakle dno nakon sedmomjesečnog pada, a smanjivanje broja aktivnih bušotina u američkoj proizvodnji iz škriljaca izaziva zabrinutost za buduću proizvodnju.

“Posijano je sjeme oporavka cijena nafte”, napisali su u bilješci analitičari Bernsteina, upozoravajući na opasnost smanjenja u ponudi naftom na područjima Meksičkog zaliva, Sjevernog mora i Brazila, budući da kompanije režu troškove kao odgovor na strmoglavi pad cijena nafte od 60 odsto od sredine juna 2014. godine.

Drugi upozoravaju da je previše uzbuđenja oko pada broja bušotina u SAD. Analitičari Morgan Stanleya objavili su da odnos između broja bušotina i proizvodnje može biti varljiv.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internet stranicama objavila da je cijena barela korpe njene nafte u ponedjeljak iznosila 48,19 dolara, što znači da je porasla čak 3,36 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan. Bizlife.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti