Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasExxon Mobil: Dobit pala 21 odsto pod pritiskom jeftinije nafte

Exxon Mobil: Dobit pala 21 odsto pod pritiskom jeftinije nafte

LONDON, Dobit Exxona u četvrtom tromjesečju prošle godine iznosila je 6,57 milijardi dolara, dok je u istom periodu godinu dana prije bila 8,35 milijardi.
Oštro smanjenje zarade posljedica je pada cijena nafte u posljednjih sedam mjeseci za više od 50 odsto zbog prevelike ponude u odnosu na potražnju koja slabi zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih privreda.
Proizvodnju nafte i prirodnog plina Exxon je u proteklom tromjesečju smanjio za 3,8 odsto.
Pritom je dobit od vađenja i proizvodnje nafte pala za 1,3 milijarde dolara, na 5,5 milijardi, dok je zarada kemijskog odjela Exxona porasla 74 odsto, na 1,23 milijarde.
Pad dobiti ublažen je zahvaljujući presudi prema kojoj će Venezuela morati platiti američkoj kompaniji zbog ranije nacionalizacije dijela njezine tamošnje imovine.
Pad dobiti Exxon će u narednom periodu nastojati ublažiti nizom mjera. Među ostalim, najavio je smanjenje programa otkupa akcija na tržištu u prvom tromjesečju ove godine na jednu milijardu dolara, dok je u posljednjem lanjskom kvartalu na otkup akcija potrošio 3 milijarde dolara.
Zasad nije najavljeno smanjenje dividende, nakon što je lani kompanija na dividende potrošila 11,5 milijardi dolara, 6,4 posto više nego godinu dana prije.
Rukovodstvo Exxona signalizovalo je da će smanjiti investicije, a konkretne brojke prezentovaće u narednih mjesec dana. Prošle je godine Exxonova kapitalna potrošnja iznosila 38,5 milijardi dolara, 4 milijarde manje nego godinu dana prije, dok će se narednih godina, kako je poručeno, godišnji budžet kretati ispod 37 milijardi dolara.
Exxon je samo jedna u nizu najvećih svjetskih naftnih kompanija koje su posljednjih tsedmica saopštile o oštrom padu dobiti i najavile smanjenje investicija.
Prošloga je sedmice Chevron, druga po veličini američka naftna kompanija, saopštila o dobiti u posljednjem lanjskom tromjesečju od 3,47 milijardi dolara, dok joj je zarada godinu dana prije iznosila 4,93 milijarde.
Zarada Royal Dutch Shella bila je istovremeno za 20 odsto manja od prognoza analitičara, a najveća evropska naftna kompanija najavila je i smanjenje investicija u iduće tri godine za 15 milijardi dolara.
U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će dobit energetskih kompanija u posljednjem lanjskom tromjesečju biti u prosjeku 25 odsto manja nego u istom periodu godinu dana prije.
Takođe, smatraju da će, ako se cijena nafte zadrži na sadašnjim niskim nivoimaod oko 50 dolara po barelu duži period, naftne kompanije morati dodatno smanjiti investicije i troškove poslovanja, uključujući i daljnje smanjenje broja zaposlenih, iako su već posljednjih mjeseci ukinuli desetke hiljada radnih mjesta. Hina

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti