Četvrtak 18. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiRiTE Ugljevik: Na poslovni rezultat značajno će uticati kvar na generatoru

RiTE Ugljevik: Na poslovni rezultat značajno će uticati kvar na generatoru

UGLJEVIK, Na visinu poslovnog rezultata poslovanja “Rudnika i Termoelektrane Ugljevik” /RiTE/ u prošloj godini značajno će uticati neplansko produženje planiranog remonta, prouzrokovano kvarom na generatoru, u trajanju od 31 dan, što je predstavljalo izgubljenu proizvodnju od 156 gigavat časova i neostvareni prihod od 13 miliona KM.

U saopštenju iz ovog preduzeća ističu da će “na poslovne rezultate u prošloj godini uticati i dodatni neplanirani troškovi turbo-generatora u iznosu od 1,0 miliona maraka”, kao i dodatne zakonske obaveze po osnovu Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije od 2,3 miliona maraka i Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost od 0,3 miliona maraka.

“Ukoliko se zaključno sa 28. februarom ove godine, eventualno, utvrdi da su rezultati poslovanja preduzeća negativni, oni, upkros svemu, sigurno neće biti na nivou kojim se spekuliše u pojedinim medijima, nego višestruko manji”, ističe se u saopštenju iz “RiTE Ugljevik”, povodom, kako su naglasili, neobjektivnog i neistinitog pisanja pojedinih nedobronamjernih medija o poslovanju ovog preduzeća.

Napominjući da je ovo preduzeće, svjesno svoje uloge i značaja za privredu i stanovništvo Republike Srpske, uvijek bilo otvoreno za saradnju sa medijima, iz “RiTE” Ugljevik podsjećaju da su u prethodnim godinama ostvarili izuzetno dobre proizvodne i poslovne rezultate, čemu su doprinijela kapitalna investiciona ulaganja u modernizaciju i revitalizaciju postrojenja i opreme.

“Posebno naglašavamo da smo, prilikom realizacije ovih investicija imali značajno razumjevanje i podršku Elektroprivrede Republike Srpske, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva i Vlade Republike Srpske”, navode iz ovog preduzeća.

“RiTE Ugljevik” je u 2013. godini izvršio raspodjelu ostvarene dobiti za poslovnu 2012. godinu u iznosu od 11.948.164 KM, od čega je za donacije dodijeljeno 1.194.816 KM /za socijalne pomoći i humanitarne svrhe, kulturu, obrazovanje i sport/.

U 2014. godini “RiTE Ugljevik” je izvršio raspodjelu ostvarene dobiti za poslovnu 2013. godinu u iznosu od 3.004.472 KM, od čega je za donacije dodijeljeno 300.447 KM.

Preduzeće je prilikom dodjele donacija postupilo u skladu sa zakonskom regulativom, te su donacije dodijeljene širom Republike Srpske za udruženja i organizacije različitog karaktera. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti