Četvrtak 30. Novembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasShell odlučio razmontirati najstariju naftnu platformu na Sjevernom moru

Shell odlučio razmontirati najstariju naftnu platformu na Sjevernom moru

LONDON, Britanska naftna kompanija Shell objavila je danas da će pokrenuti 10-godišnji postupak demontaže i uklanjanja naftne platforme Brent Delta koja spada među najstarije i najveće u Velikoj Britaniji.

Britanski bazen u Sjevernom moru spada među najzrelija područja za proizvodnju nafte i plina u svijetu i mnoga tamošnja polja bliže se kraju periodu eksploatacije.
Prema procjenama u naftnoj industriji, demontaža oko 500 instalacija na moru i 10 hiljada kilometara cjevovoda trebala bi do 2022. godine koštati 10,4 milijarde funti (15,7 milijardi dolara).
Shell je britanskoj vladi dostavio planove o početku procesa demontaže starih platformi u Brentu, koji bi trebao započeti uklanjanjem gornjeg dijela plaftome Brent Delta, saopštili su iz te kompanije.
Nafta se prestala proizvoditi na Brent Delti u novembru 2011. i nakon što su nekoliko godina analizirali moguće alternativne mogućnosti upotrebe, u Shellu su je odlučili razmontirati.
Očekuje se da će ostatak polja Brent, na čijim se platforamama Alpha i Bravo nafta prestala proizvoditi u novembru prošle godine, biti razmontiran u drugoj fazi procesa. Hina

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti