Nedjelja 21. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNovi rast cijena, nafta ide ka 60 USD

Novi rast cijena, nafta ide ka 60 USD

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su danas porasle, mada su kolebanja na tržištu i dalje prisutna u nesmanjenom obimu, naveli su analitičari.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u martu poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 90 centi na 51,38 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za martovsku isporuku na tržištu u Londonu poskupio 84 centa na 57,41 dolar, prenosi agencija Frans pres.

“Kolebanje u cijenama nafte je prije svega motivisano vijestima koje se tiču podataka o zalihama, a takva volatilnost će vjerovatno opstati i danas po objavljivanju podataka o broju naftnih bušotina u SAD”, izjavio je tržišni analitičar kompanije “CMC markets”, Nikolas Teo.

Prošlonedjeljeni podaci su pokazali da je u nedjelji zaključno sa 30. januarom broj naftnih bušotina u SAD smanjen za 94, sa 2.393 na 1.223, u odnosu na isti period prošle godine.

Manji broj bušotina, u kombinaciji sa najavom velikih naftnih kompanija, BP i BG grupe, da će smanjiti proizvodnju, signalizira da bi u budućnosti zalihe nafte mogle biti manje.

Pojedini analitičari, međutim, sumnjaju u uticaj kratkoročnog smanjenja proizvodnje nafte, jer zalihe i dalje znatno premašuju globalnu tražnju. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti