Ponedjeljak 15. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijena nafte u BiH ostaje nepromijenjena

Cijena nafte u BiH ostaje nepromijenjena

SARAJEVO, U Federaciji BiH narednih dana neće doći do porasta cijena nafte iako je prethodnih dana došlo do poskupljenja nafte na svjetskom tržištu, izjavila je za Anadolu Agency (AA) Vahida Crnalić iz Ministarstva trgovine Federacije BiH.

“Posljednjih dana u svijetu je došlo do porasta cijene nafte. I u Hrvatskoj je došlo do porasta cijena nafte nakon poskupljenja na globalnom tržištu. Mi u BiH nismo imali poskupljenje nafte prethodnih dana”, istakla je Crnalić.

Napomenula je da Ministarstvo trgovine Federacije Bosne i Hercegovine ove sedmice nije zaprimilo zahtjeve za porastom cijene nafte na tržištu na području BiH.

“Ove sedmice nismo primili zahtjeve distributera za porastom cijena nafte. Prema tome, narednih dana, tačnije do ponedjeljka ćemo sigurno imati cijene nafte kao i do sada. Cijene goriva trenutno ostaju iste”, rekla je Crnalić.

Inače, početkom sedmice zabilježen je pad cijena sirove nafte, dok su u utorak cijene skočile za sedam odsto. Ukupan rast u utorak iznosio je 3,48 dolara, a na kraju dana prosječna cijena barela bila je 53 dolara.

Cijene u srijedu su iznosile i do 57 dolara po barelu, dok je u četvrtak cijena na globalnom tržištu iznosila 55, a u petak, 57,41 dolar po barelu. Cijene sirove nafte krajem januara su se kretale od 45 dolara na američkom do 48 dolara na svjetskom tržištu.

Cijena nafte u BiH u prosjeku iznosi oko 1,80 – 1,90 konvertibilnih maraka (KM). Prosječna cijena goriva u BiH početkom decembra 2014. godine iznosila je 2,30 do 2,45 KM, što znači da su za dva mjeseca pale oko 50-60 feninga.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti