Subota 2. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasOporavak cijena nafte podigao indekse na svjetskim berzama

Oporavak cijena nafte podigao indekse na svjetskim berzama

LONDON, Na svjetskim su berzama prošle sedmice cijene akcija porasle, najviše zahvaljujući snažnom oporavku cijena nafte, ali i nadi ulagača da će se pronaći kompromisno rješenje u vezi grčkih dugova.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice skočio 3,8 odsto, na 17.824 boda, što je njegov najveći sedmični skok od januara 2013. godine. S&P 500 porastao je istovremeno tri odsto, na 2.055 bodova, a Nasdaq indeks 2,4 odsto, na 4.744 boda.
Najviše je prošle sedmice ojačao energetski sektor, jer su cijene nafte porasle za otprilike devet odsto, nastaviviši uspon drugu sedmicu zaredom.
Zahvaljujući zatvaranju bušotina u SAD-u, najavama naftnih divova o smanjenju investicija i stimulativnim mjerama kineske centralne banke, što bi trebalo potaknuti rast tamošnje privrede i tako ojačati potražnju za ‘crnim zlatom’, u petak je cijena nafte na londonskom tržištu dostigla 57,80 dolara po barelu.
To je devet odsto više nego sedam dana prije i oko 19 odsto više nego prije dvije sedmice, a za toliko su otprilike porasle i cijene ‘crnog zlata’ na američkom tržištu.
Pozitivno je na tržište uticalo i stišavanje zabrinutosti ulagača u vezi grčkih dugova. Hina

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti