Utorak 23. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasAmerika nudi pomoć u snabdjevanju gasom, ali ne kaže na koji način

Amerika nudi pomoć u snabdjevanju gasom, ali ne kaže na koji način

BEOGRAD, Savjetnik za razvoj i investicije Mahmud Bušatlija izjavio je da Amerika nudi pomoć zapadnoj Evropi u snabdjevanju gasom, ali da još nikada niko nije rekao šta Amerika nudi i na koji način.
“Niko nikada sa američke strane nije rekao šta oni to nude i na koji način. Evropa nije povezana nikavim tehničkim sredstvima, koji bi omogućili da se prirodni gas transportuje gasovodom do Evrope”, rekao je Bušatlija juče agenciji Beta.
On je naveo da Amerikanci možda nude gas iz škriljaca i takozvani tečni gas koji nije tog kvaliteta kao prirodni zemni gas.
Prema njegovim riječima, taj tečni gas bi i mogao da se transportuje, ali nikako u tolikim količinama koje su potrebne Evropi, a zbog kvaliteta bi bilo potrebno da se troše znatno veće količine tog gasa u evropskoj privredi nego što se što je slučaj sa ruskim gasom.
Tako da se meni čine da je to sve više dnevnopolitička priča u okviru nekog pritiska Amerike na samu Evropu”, ocjenio je Bušatlija.
On je naveo da Amerika od početka krize u Ukrajini insistira na tome da će pomoći Zapadnoj Evropi da zamjeni gas koji uvozi iz Rusije čak za 30 posto potreba.
On je podsjetio da Rusi pokušavaju da zaobidju Ukrajinu koja ometa normalan transport gasa.
Bušatlija je rekao i da će Amerikanci “prosto iskoristiti svaku situaciju da skrenu pažnju svakom sagovorniku iz ovoga regiona da su spremni navodno pomoći, ali nekako ne govore kako, samo da bi se mi obavezali da nećemo uzimati ruski gas koji i inače teško stiže do nas”.
Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u subotu Minhenu sa pomoćnicom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland o bilateralnim odnosima, prije svega u oblasti energetike i mogućnosti snabdjevanja Srbije gasom. Beta

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti