Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPutniković: Zatvaranje rafinerija ugrožava energetsku bezbjednost Hrvatske

Putniković: Zatvaranje rafinerija ugrožava energetsku bezbjednost Hrvatske

BEOGRAD, Urednik ekonomskog časopisa “Balkan magazin” Jelica Putniković rekla je da bi zatvaranje hrvatskih rafinerija u Rijeci i Sisku dovelo u pitanje energetsku bezbjednost Hrvatske.

Ona kaže da nije novost da su mađarski MOL, kao suvlasnik hrvatskih rafinerija u Sisku i Rijeci, planira da zatvori jednu od njih, ali da vjeruje da će Hrvati učiniti sve da spriječe zatvaranje bar rafinerije u Rijeci.

“Priča da MOL razmatra mogućnost da hrvatsku naftu prerađuje u BiH, Srbiji ili Mađarskoj predstavlja neke naznake, ali čisto sumnjam da će MOL dati posao Naftnoj industriji Srbije u Pančevu ili ruskoj rafineriji u Brodu”, rekla je Putnikovićeva.

Ona vjeruje da će MOL, ako uspije da zatvori rafinerije Hrvatskoj i ako ostane i dalje suvlasnik Hrvatske naftne industrije – INA, uposliti svoje kapacitete u Mađarskoj i tako obezbijediti sebi dodatni profit, jer INA ima i svoju naftu i ne prerađuje samo uvoznu.

Putnikovićeva kaže da svi naftaši idu na varijantu da imaju rafineriju koja je relativno blizu, ako se naftni derivati voze u cisternama, a ne produktovodima.

Prema njenim riječima, u posljednje vrijeme se puno priča da bi, zbog bezbjednosti transporta, trebalo napraviti produktovode za naftne derivate.

“Ako bi nešto tako Mađarska uradila, onda bi bile eliminisane rafinerije u Pančevu i Brodu. U suštini, Brod je dovoljno blizu Hrvatskoj, ali je pitanje tenhološke opremljenosti rafinerije, odnosno da li može kvalitetom derivata da zadovolji standarde EU”, rekla je Putnikovićeva.

U vezi sa Rafinerijom u Pančevu, Putnikovićeva je rekla da ona sada ispunjava evropske standarde po kvalitetu i da u NIS-u planiraju da je dodatno modernizuju, što znači da bi mogla i u buduće da ispunjava te uslove.

Osim toga, kaže Putnikovićeva, mađarski MOL u Srbiji ima svoje benzinske pumpe, tako da bi njima odgovaralo da prerađuju naftu u Srbiji i da tim derivatima snabdijevaju bar svoje pumpe, a, možda, čak da ih prodaju i u okolnim zemljama, a ne samo da ih transportuju u Hrvatsku.

“Mislim da je Rafinerija u Sisku već zatvorena i teško da će MOL koji vrlo značajno utiče na upravljačke strukture u INI, ponovo pokrenuti tu rafineriju. Kada je riječ o Rafineriji u Rijeci, tu će se prvo voditi politička borba između Zagreba i Budimpešte da uspiju da ubijede Mađare da ne zatvore rafinerije, ali to pitanje je i političko, a ne samo ekonomsko”, rekla je Putnikovićeva. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti