Nedjelja 3. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasZatvaranje rafinerije u Sisku?

Zatvaranje rafinerije u Sisku?

ZAGREB, Hrvatska industrija nafte “Ina” ponudila je krajem prošle godine hrvatsku naftu rafineriji u Brodu, a u ovoj firmi se razmatra i mogući način umrežavanja hrvatskih naftnih polja sa rafinerijama u Srbiji i Mađarskoj, što bi dovelo do zatvaranja postrojenja rafinerije u Sisku, pišu danas hrvatski mediji.

U “Ininim” dokumentima kao moguća odredišta navode se rafinerije u Rijeci, Brodu, Pančevu, te “MOL-ova” rafinerija Sašalombata u Mađarskoj.

Rijeka nije prihvatljiva, jer nema instalacije za prihvat nafte autocisternama, dok rafinerije u Srbiji i Mađarskoj raspolažu potrebnim instalacijama i naftu odmah mogu početi primati, navode hrvatski mediji.

U “Ininom” dokumentu se detaljno analiziraju mogući načini transporta, kao i troškovi cijele operacije.

Iz “Ine” navode da su postrojenja sisačke rafinerije prestala sa radom polovinom januara dok se ne sakupe dovoljne količine nafte za preradu.

Rafinerija u Sisku je zadnjih godina prerađivala samo domaću naftu, koje godišnje ima 600.000 tona.

Kako su raspoložive količine sirovine znatno manje od kapaciteta Rafinerije, postrojenja su radila na mahove, što znači da se prerada pokreće kada se u Sisku sakupi od 200.000 do 300.000 tona nafte, a potom privremeno gasi do nove runde.

Hrvatski mediji navode da na oprez upućuje činjenica da “Ina” u ovogodišnjem planu nije navela preradu nafte u Sisku, niti je planirala investicije za održavanje rafinerije.

Energetski stručnjaci smatraju da se to može tumačiti samo na jedan način – rafinerija se praktično zatvara, a da se formalna odluka o tome neće ni donijeti.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti