Srijeda 17. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasZalihe u SAD porasle, cijene rastu

Zalihe u SAD porasle, cijene rastu

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su danas porasle, ali je taj rast bio ograničen zbog zabrinutosti oko gomilanja zaliha u SAD, najvećem svjetskom potrošaču nafte, navode analitičari.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u martu poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 69 centi na 49,53 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za martovsku isporuku na tržištu u Londonu poskupio 34 centa na 55 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Američko Ministarstvo energetike je juče saopštilo da su zalihe sirove nafte u nedjelji zaključno sa 6. februarom porasle 4,9 miliona barela. Zalihe su na najvišem nivou u posljednjih 80 godina, dodaje ministarstvo.

Cijene su pod pritiskom mjesecima, budući da su od juna prošle do kraja januara ove godine pale oko 60 odsto, najvećim dijelom zbog rasta globalnih rezervi u svjetlu snažne proizvodnje iz škriljaca u SAD.

U posljednjih nekoliko nedjelja, međutim, cijene su u blagom porastu, zbog smanjenja broja bušotina u SAD i smanjenja obima investicija naftnih kompanija.

Investitori takođe pomno prate pregovore o grčkom javnom dugu. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti