Utorak 28. Novembar 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasMasovno dižu cijene goriva

Masovno dižu cijene goriva

BANJALUKA/SARAJEVO, Na brojnim benzinskim pumpama u BiH iz dana u dan poskupljuje gorivo.

Da je riječ o masovnom trendu pokazuju podaci Ministarstva trgovine FBiH, iz kojeg su potvrdili da su od petka do danas zaprimili oko 100 obavještenja o dizanju cijena naftnih derivata.

“Vlasnici benzinskih pumpi i danas su nam dostavili veći broj takvih obavještenja, a poskupljenje po litri iznosi oko pet feninga”, kazali su u tom ministarstvu.

Neprijatna iznenađenja na benzinskim pumpama uveliko dočekuju i vozače u RS, pa se tako u Banjaluci na većini prodajnih mjesta već može uvidjeti rast cijena.

“Baš kad sam pomislio da će, ako ništa, cijena goriva bar biti zaleđena jer sam mjesečno ostvarivao značajne uštede dogodio se šok. Eto, danas odem na pumpu gdje inače točim benzin i vidim da su digli cijene. Zar već?! E, dugo su i izdržali da ne poskupe”, ironično je ispričao jedan ogorčeni vozač.

Zaposleni na benzinskim pumpama priznaju da su cijene porasle.

“Mi smo gorivo poskupljivali dva puta. Prvi put cijena litra je otišla gore za desetak feninga, a drugi put, prije nekoliko dana, za dodatnih nekoliko feninga”, kazao je radnik na jednoj benzinskoj pumpi.

Šta će se događati narednih sedmica pitanje je na koje je jako teško dati precizan odgovor. Eventualna poskupljenja naftnih derivata, podsjećaju upućeni, ne zavise samo od cijena nafte na svjetskom tržištu, a one su rasle.

“Dakle, nisu samo cijene sirove nafte parametar koji utiče na cijene goriva jer imate i odnos dolara i evra, koji takođe ima uticaj”, naveo je Drago Đukić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS.

Bilo kako bilo, vozače je već zapljusnuo hladan tuš, a to će svi oni koji imaju automobil osjetiti u svojim novčanicima.

“Kad je dolazilo do pojeftinjenja goriva, to se jedino reflektovalo pri vožnji vlastitim automobilima. Mogli smo za isto novca da natočimo više goriva, a sada ćemo moći manje nego prije mjesec dana”, podsjeća Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS.

On ističe da se pad cijena goriva, koji je bilježen proteklih mjeseci, nije odrazio na pojeftinjenje hrane, ni prevoza autobusima.

“Ali, ove cijene će se odraziti dugoročno kada je riječ o predstojećoj sjetvi i kasnije žetvi, jer će gorivo i dalje vjerovatno biti po nižim cijenama u odnosu na vrijeme prije pojeftinjenja”, naglasio je Petrović.

Podsjećanja radi, cijene naftnih derivata u BiH padale su od novembra prošle godine, i na pojedinim benzinskim pumpama u Banjaluci litar dizela mogao je da se kupi već za 1,64 KM. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti